Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Federley kritiserar Löfven i rapport

Centerpartisten Fredrick Federley kritiserar Stefan Löfven i Timbrorapporten. "Det behövs mer än goda ambitioner", skriver han.
Foto: Kristofer Sandberg
Stefan Löfven.
Foto: Sören Andersson

BRYSSEL. Samtidigt som EU-ledarnas förhandlingar om Storbritannien går in i ett kritiskt slutskede presenterar det svenska näringslivets tankesmedja Timbro rapporten “Cameron på irrvägar – fem felslut i Brexitdebatten”.

I den slår EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) hårt mot den svenska regeringen och Stefan Löfven.

– Det behövs mer än goda ambitioner för att få inflytande.

Enligt rapportförfattaren Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet, skulle ett brittiskt utträde ur EU innebära ett hårt slag mot Sveriges ekonomi och inflytande på den europeiska arenan.

"Än värre: Det europeiska projektet som vi känner kan stå på spel när britterna framåt sommaren troligtvis samlas kring rösturnorna", skriver han i rapporten, och fortsätter:

"Det till trots, har den svenska regeringen förhållit sig passiv till kraven som ställs, vilket inte bådar gott om vi ska kunna påverka riktningen i förhandlingarna. Vid återupprepade tillfällen har Stefan Löfven uttalat sig om att Sverige vill se Storbritannien kvar i unionen. Gott så. Men det behövs mer än goda ambitioner för att få inflytande i förhandlingarna."

Fredrick Federley: Fri rörlighet är en av EU:s hörnstenar

Fredrick Federley kritiserar också förslagen om den sociala nödbromsen som väntas i en kommande uppgörelse. Enligt honom slår detta direkt mot den fria rörligheten:

"Alla som ser värdet av ett gränslöst Europa borde förhålla sig kritiska till en utveckling där den fria rörligheten sätts på undantag. Fri rörlighet för personer är en av EU:s hörnstenar", konstaterar han.

Rapporten avslutas med orden:

"I praktiken sker nu en omförhandling inte bara av britternas medlemskap – utan av unionen som sådan. Vi behöver mer marknad i Europa, och en europeisk marknad som öppnas mot omvärlden. Den som vill vara en del av en politisk union måste dock väntas acceptera de värden som den vilar på."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.