Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Federley hoppar av som gruppledarkandidat

Frederick Federley hoppar av som gruppledarkandidat
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fredrick Federley, C, hoppar av sin kandidatur till ledare för liberala gruppen i EU-parlamentet. 

Detta på grund av att han tröttnat på ”uppgörelser som sluts under bordet”, skriver DN.

På onsdagsmorgonen ska den liberala gruppen i EU-parlamentet välja ny gruppledare. Fredrick Federley har hittills varit kandidat, men nu hoppar han alltså av.

I ett sms till DN skriver Federley:

”Jag har arbetat för att bli gruppledare för den liberala partigruppen i Europa genom en öppen, ärlig och politisk process som håller ihop de gröna och liberala partierna. Jag har känt ett stort stöd, men tyvärr har hela processen kantats av uppgörelser som sluts under bordet. Det är ett politiskt tillvägagångssätt som jag inte tänker stå för och därför väljer jag att hoppa av innan omröstningen”.

Den liberala gruppen gick fram i EU-valet och är EU-parlamentets tredje största. Gruppen har bytt namn från Alde till Renew Europe.

I slutet av maj, dagarna efter valet, gav sig Fredrick Federley i spelet om vem som ska bli ny gruppledare.

– Jag tycker om att hitta lösningar på problem, bygga majoriteter, att hitta kompromisser som gör att jag kommer framåt. Jag skulle också vara en gruppledare som pratar å gruppens vägnar och inte mina egna, det är en stor kritik som varit mot nuvarande gruppordförande, sade Fredrick Federley till Ekot.

Fransk kandidat hoppade av

Nederländskan Sophie in't Veld och fransyskan Nathalie Loiseau har setts som de starkaste kandidaterna.

Nathalie Loiseau hoppade dock av förra veckan efter avslöjanden i franska medier om att hon gjort nedsättande uttalanden om partivänner från andra länder. 

Bland annat ska hon ha sagt att ett val av Federley ”är som att ge nycklarna till tyska högern”, har DN tidigare rapporterat.

Så ser väderprognosen ut för kommande dagarna