Fredrick Federley hoppar av kyrkovalet: ”Drevet är orimligt”

Fredrick Federley.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Fredrick Federley.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Fredrick Federley hoppar av kyrkovalet.

”Jag drar tillbaka min kandidatur till kyrkofullmäktige i Gagnef”, skriver han på Facebook.

Han tillägger att ”drevet” som kommit med hans kandidatur är ”orimligt”.

Fredrick Federley meddelade tidigare i veckan att han kommer kandidera i höstens kyrkoval i hemkommunen Gagnef. Under onsdagen sa han till P4 Dalarna att kandidaturen var ett sätt att betala tillbala till kyrkan. 

Han berättade att han inte längtade tillbaka till partipolitiken, men att han ville jobba med viktiga frågor i kyrkan. 

– Försoning, förlåtelse och den här typen av stora frågor, som aldrig finns på någon politisk dagordning någonstans. Och det är nog bara kyrkan som kan ta i de etiska frågorna som jag tycker är oerhört viktiga, säger han till radion.

Hoppar av kyrkovalet

På torsdagskvällen kommer dock beskedet att han hoppar av.

”Jag drar tillbaka min kandidatur till Kyrkofullmäktige i Gagnefs pastorat. Det drev som nu drabbar pastorat och tilltänkta fullmäktigekollegor är orimligt,” skriver han på Facebook.

Fredrick Federley lämnade i slutet av förra året alla sina uppdrag för Centerpartiet, efter att det kommit fram att han haft en relation med en man som dömts för grov våldtäkt mot barn. I samband med att han tog timeout från politiken sjukskrevs han. 

I en intervju i Carina Bergfeltds talkshow sa Fredrick Federley att mannen varit ett stöd för honom. Federley nekade då också till att han skulle ha läst våldtäktsdomen – vilket han upprepade i en stor intervju med Expressen ett par dagar senare. I en senare granskning har Expressen dock visat att det inte stämmer – Federley har läst domen, och redan i juni visste han att den handlade om övergrepp mot barn.  

Federley till SVT: ”Kan inte läsa domen”

I en intervju med Carina Bergfeldt nekade Fredrick Federley till att han skulle ha läst domen – men Expressen kunde senare visa i en granskning att han har läst domen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.