Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Federley: Åkesson borde blivit inbjuden

När partiledarna träffas i regeringshögkvarteret på torsdagskvällen träffas samtliga partiledare utom Jimmie Åkesson.
"Det är synd att Jimmie Åkesson inte fick någon inbjudan", säger nu Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley, som just nu befinner sig i parlamentet i Strasbourg. Foto: Sven Lindwall
Fredrick Federley hävdar samtidigt att en diskussion om ett gemensamt kvotsystem, som i dag föreslagits av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker (bilden), skulle visa att Sverigedemokraterna inte är beredda att ta ansvar. Foto: Christian Lutz
Miljöpartiets EU-parlamentariker Peter Eriksson har förståelse för att Stefan Löfven inte bjudit in Jimmie Åkesson. Foto: Anna-Karin Nilsson
EU-parlamentarikern Marita Ulvskog är inne på samma linje. Foto: Jens L'Estrade

STRASBOURG. Stefan Löfven har kallat samtliga partiledare utom Jimmie Åkesson till ett krismöte på torsdagskvällen i regeringshögkvarteret Rosenbad.

Enda fråga på agendan: flyktingkrisen.

– Jimmie Åkesson borde också bjudas in, säger nu Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley till Expressen.

När partiledarna träffas i regeringshögkvarteret på torsdagskvällen träffas samtliga partiledare utom Jimmie Åkesson.

– Det är synd att Jimmie Åkesson inte fick någon inbjudan, säger nu Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley, som just nu befinner sig i parlamentet i Strasbourg.

– Det är dags att det där partiet visar vad man har för politik. Och då bör man också få sitta med vid bordet och få lägga fram sina förslag. Nu gör vi samma sak som när de kom in i riksdagen, och det är helt fel.

Enligt Federley behöver Sverigedemokraterna aldrig presentera konkreta förslag och lösningar – och det spelar partiet i händerna.

– Vi måste inse att Sverigedemokraterna har sina mandat och sitt inflytande. Nu är det dags att de blir vuxna nog att leverera förslag.

"Jag har förståelse"

Fredrick Federley hävdar samtidigt att en diskussion om ett gemensamt kvotsystem, som i dag föreslagits av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, skulle visa att Sverigedemokraterna inte är beredda att ta ansvar.

– När Jimmie Åkesson vaknar på morgonen säger han att vi ska minska migrationen till Sverige, men när han sitter vid bordet kommer det att visa sig att han inte gör någonting för att komma dit. Han är ju emot ett kvotsystem som skulle minska trycket på Sverige.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Peter Eriksson har förståelse för att Stefan Löfven inte bjudit in Jimmie Åkesson.

– Jag har förståelse för att de tycker det är meningslöst och bara försvårar en bra diskussion runt bordet.

– Baksidan är förstås att en del av legitimiteten förloras. Men det är ingen demokratisk rättighet att komma till ett samtal med statsministern och regeringen.

Ulvskog: Bra de inte är med

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog är inne på samma linje.

– Men jag tror ändå i det här läget att det är viktigare att markera att SD inte är som andra partier. Det är fortfarande nödvändigt. Jag tror att det är bra att de inte är med.

Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han tycker att det är dåligt att de utestängs då han menar att de är ensamma om att företräda ett annat perspektiv.

Löfvens pressekreterare har å andra sidan sagt att de bjudit in de partier som de tror att de kan hitta ett samarbete med.