Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fd överbefälhavaren: Liten chans att lyckas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den förre Överbefälhavaren Bengt Gustafsson på bild från mitten av 90-talet.
Foto: Jan E Carlsson

Den förre Överbefälhavaren Bengt Gustafsson var med och jagade ubåtar i tio år.

Enligt honom övar ryssarna på Sverige för att bli bättre när de senare övar på Nato.

– På 80-talet hade vi mer resurser och vi lyckades ändå inte fånga någon ubåt. Chanserna att man nu ska lyckas är små, säger Bengt Gustafsson.

Bengt Gustafsson var överbefälhavare under 1986–1994. Under den här perioden arbetade Försvarsmakten intensivt med jakt på ryska ubåtar.

Enligt Bengt Gustafsson hade man då större resurser och arbetade målmedvetet – ändå lyckades de smita undan.

– I dag är resurserna sämre, säger Bengt Gustafsson.

Han tror att chanserna är relativt små för att Försvarsmakten ska kunna fånga någon ubåt.

– Havsbotten i Stockholms skärgård är lika ojämn som ovansidan – det gör att ubåtar kan gömma sig i skrevor och ligger de tysta är de mycket svåra att upptäcka, säger Gustafsson.

Utplacerade sensorer

Han lägger också fram teorin att ubåten redan kan ha lämnat området och tagits upp av det tankfartyget som ligger utanför kusten.

Varför är ryssarna så intresserade av att vara i våra farvatten?

– Jag skrev en bok – en analys – år 2000 om ubåtskränkningar. Då kom jag fram till att det finns två anledningar: ryssarna visste om att vi hade utplacerade sensorer under vattenytan och där signalerna skickades till amerikanarna och FRA. De hade letat upp dessa och övade på att ta sig fram till sensorerna för att i ett krigsläge sen förstöra dem.

– Sen övade ryssarna på oss för att kunna ta sig fram i våra vatten utan att bli upptäckta – och det gör de fortfarande. Man övar på Sverige innan man sen övar mot natobaser, säger Bengt Gustafsson.

Vad kan det få för politiska konsekvenser?

– Det beror på hur regeringen väljer att agera. Säger regeringen att det är deras uppfattning att det var en rysk ubåt så måste de kalla upp ambassadören till utrikesministern.

I fem år

Bengt Gustafsson säger att ryska ubåtar har kränkt svenska vatten i fem år.

– Men om man inte säger att man har haft kränkningar så kan man inte jaga – det upptäcks ju.

– Nu kände man att man var tvungen att börja jaga och därför gick man ut i medierna. Men nu får Försvarsmakten också krav på sig att sänka ubåtarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.