Den förre Överbefälhavaren Bengt Gustafsson på bild från mitten av 90-talet. Foto: Jan E Carlsson
Den förre Överbefälhavaren Bengt Gustafsson på bild från mitten av 90-talet.  Foto: Jan E Carlsson

Fd överbefälhavaren: Liten chans att lyckas

Publicerad

Den förre Överbefälhavaren Bengt Gustafsson var med och jagade ubåtar i tio år.

Enligt honom övar ryssarna på Sverige för att bli bättre när de senare övar på Nato.

– På 80-talet hade vi mer resurser och vi lyckades ändå inte fånga någon ubåt. Chanserna att man nu ska lyckas är små, säger Bengt Gustafsson.

Bengt Gustafsson var överbefälhavare under 1986–1994. Under den här perioden arbetade Försvarsmakten intensivt med jakt på ryska ubåtar.

Enligt Bengt Gustafsson hade man då större resurser och arbetade målmedvetet – ändå lyckades de smita undan.

– I dag är resurserna sämre, säger Bengt Gustafsson.

Han tror att chanserna är relativt små för att Försvarsmakten ska kunna fånga någon ubåt.

– Havsbotten i Stockholms skärgård är lika ojämn som ovansidan – det gör att ubåtar kan gömma sig i skrevor och ligger de tysta är de mycket svåra att upptäcka, säger Gustafsson.

Utplacerade sensorer

Han lägger också fram teorin att ubåten redan kan ha lämnat området och tagits upp av det tankfartyget som ligger utanför kusten.

Varför är ryssarna så intresserade av att vara i våra farvatten?

– Jag skrev en bok – en analys – år 2000 om ubåtskränkningar. Då kom jag fram till att det finns två anledningar: ryssarna visste om att vi hade utplacerade sensorer under vattenytan och där signalerna skickades till amerikanarna och FRA. De hade letat upp dessa och övade på att ta sig fram till sensorerna för att i ett krigsläge sen förstöra dem.

– Sen övade ryssarna på oss för att kunna ta sig fram i våra vatten utan att bli upptäckta – och det gör de fortfarande. Man övar på Sverige innan man sen övar mot natobaser, säger Bengt Gustafsson.

Vad kan det få för politiska konsekvenser?

– Det beror på hur regeringen väljer att agera. Säger regeringen att det är deras uppfattning att det var en rysk ubåt så måste de kalla upp ambassadören till utrikesministern.

I fem år

Bengt Gustafsson säger att ryska ubåtar har kränkt svenska vatten i fem år.

– Men om man inte säger att man har haft kränkningar så kan man inte jaga – det upptäcks ju.

– Nu kände man att man var tvungen att börja jaga och därför gick man ut i medierna. Men nu får Försvarsmakten också krav på sig att sänka ubåtarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag