Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FBI:s spår: Svart ryggsäck av nylon

Här är resterna av en av bomberna i Boston - och det hetaste spåret just nu.

FBI söker efter en eller flera personer som kan ha setts bära på svarta ryggsäckar av nylon.

Sent på tisdagskvällen, svensk tid, bekräftades det på en presskonferens att sprängladdningarna troligtvis var placerade i tryckkokare fyllda med metalldelar.

– Det är i så fall samma bomb som Taimour Abdulwahab använde i Stockholm, säger Magnus Ranstorp, terroristexpert och forskare vid försvarshögskolan.

Antalet skadade är enligt CNN nu uppe i 183 personer varav minst nio är barn. 23 personer ska fortfarande befinna sig i kritiskt tillstånd. Bomberna slet sönder armar och ben på dem som var i närheten och de amerikanska medierna rapporterar om flera som tvingats amputera kroppsdelar.

Flaggorna vid Vita huset och andra amerikanska byggnader vajade under tisdagen på halv stång. Hela dagen har de amerikanska medierna rapporterat om sorgearbete varvat med jakten på personen eller personerna bakom bomberna.

På en presskonferens klockan 23 svensk tid berättade FBI-agenten Richard DesLauriers att de hittat spår från en svart nylonväska samt föremål som liknar en tryckkokare på brottsplatsen.

– Vi går ut med uppgiften då vi tror att allmänheten kan hjälpa oss, säger han.

Senare skickade FBI även ut bilder på resterna av den exploderade tryckkokaren - och den svarta nylonväska som bomben sannolikt varit gömd i.

FBI uppmanar allmänheten att hålla ögonen öppna och försöka komma ihåg om de den senaste tiden märkt någon som; pratat om att attackera loppet, haft ett stort intresse för sprängämnen, hört sprängljud eller sett någon som burit på en eller flera stora och tunga väskor.

Ska återskapa bomberna

En läkare, Dr. George Velmahos på Massachusetts General Hospital, rapporterar att han har opererat ut små metallföremål från patienter.

– Min uppfattning är att de flesta av dem kom från själva bomben, säger han till Boston Globe.

Hemmagjorda bomber med hjälp av splitter och tryckkokare är vanligt förekommande vid terrorattentat säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

– Det är ett sätt att öka sprängverkan i bomben. Det är vanligt att tejpa spik, kullager och annat för att åstadkomma så mycket skada som möjligt, säger han.

FBI bekräftade på presskonferensen att bombexperter nu kommer att försöka återskapa bomberna av delarna som hittats på brottsplatsen.

Enligt Boston Globe ska den första bomben ha briserat i närheten av platsen där guvernör Deval Patrick, som talat på båda presskonferenserna, satt på läktaren strax innan explosionen.

"Det är någons granne"

FBI berättade att de söker över hela världen för den eller de misstänkta. Vid 12-tiden på tisdagen, lokal tid, hade de redan fått in mer än 2 000 tips men vädjade efter fortsatt hjälp från allmänheten.

– Ingen har tagit på sig dådet. Men det är någons granne, vän eller medarbetare. Någon vet vem som har gjort detta, säger Richard DesLauriers.

Enligt Bostonpolisen så gjordes två bombsökningar i området innan maratonloppet.

USA:s säkerhetsminister Janet Napolitano säger enligt nyhetsbyrån AP att inget tyder på att Bostonbombningarna skulle vara en del av en större sammansvärjning. Hon säger också att säkerheten på flygplatser är fortsatt förhöjd.

Tre personer miste livet i samband med terrordådet, varav två är identifierade - Martin Richard, 8, och Krystle Campbell, 29.

Under natten till onsdagen rapporterade Boston Globe att den tredje personen studerade på Boston University, men skolan ville i natt inte namnge studenten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.