Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FBI:s nya varning inför installationen: ”Oroande”

Nationalgardet skickar in 20 000 personer
Joe Biden ska installeras som president på onsdag. Men oron för nya våldsamheter är stor.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Taggtrådarna syns runtom i Washington DC.
Foto: JIM LO SCALZO/ UPI/ SHUTTERSTOCK
21 000 nationalgardister väntas till huvudstaden.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

FBI varnar återigen för våldsamheter inför installationen av Joe Biden och Kamala Harris på onsdag.

Nu rustar USA:s huvudstad för att kunna stå emot nya väpnade attacker. 

– Vi övervakar en omfattande mängd oroande kommunikation på nätet, säger FBI-chefen Christopher Wray i samband med en säkerhetsgenomgång med vicepresident Mike Pence. 

Tidigare i veckan avslöjade ABC News och CNN att det cirkulerade en bulletin från FBI med varningar om uppmaningar till väpnade protester vid och stormning av Kapitolium i Washington DC och samtliga USA:s delstatskongresser. 

Nu träder FBI-chefen Christopher Wray fram för första gången sedan stormningen av Kapitolium och berättar om hoten och jakten på förövarna för en dryg vecka sedan. 

– Just nu spårar vi uppmaningarna till väpnade protester och andra liknande aktiviteter inför installationen. Vi är oroade för våldsamheter vid flera demonstrationer och sammankomster, sa FBI-chefen.

Natten mot fredagen avslöjade Politico att ett genrep för installationen, planerat till söndagen, ställs in av säkerhetsskäl. Genrepet planeras i stället att genomföras på måndag. Den blivande presidentens team har också avstyrt planerna på att Biden skulle ta tåget från Wilmington i Delaware till Washington DC på måndag. Även det av säkerhetsskäl. 

21 000 nationalgardister i Washington DC

Wray försäkrar att arbetet pågår för fullt med att se till att säkerheten är fullgod i såväl Washington DC som i resten av USA. Washington liknar alltmer en belägrad stad med taggtråd, säkerhetsstaket, vägspärrar och soldater från nationalgardet överallt. Just nu har nationalgardet 7 000 soldater i staden – en siffra som kommer att öka till 21 000 på installationsdagen.

FBI-chefen Wray berättade också att man har identifierat över 200 personer från förra veckans stormning – och att hundratalet av dessa är gripna. Till dem som fortfarande är på fri fot riktade han några väl valda ord. 

– Vi vet vilka ni är och det våra FBI-agenter kommer att hitta er.

– Vi tittar också på individer som kan tänkas försöka återupprepa den typ av våld vi såg förra veckan. Mitt råd till den som har den avsikten: Stanna hemma. Kolla vad som händer dem som var inblandade i attacken på Kapitolium. 

Kongressbyggnader stänger ner

Skräcken runtom i USA är också stort. I New Mexico har guvernören Michelle Lujan Grisham utlyst undantagstillstånd, i Oklahoma uppmanas ledamöterna i kongressen att hålla sig hemma under helgen och i ett stort antal delstater har nationalgardet kallats in i för att ge understöd till polisen.

Nancy Pelosi: Han är en fara för vårt land

Donald Trump inför riksrätt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.