På tisdagen gick Europol ut och berättade om hur den världsomspännande operationen kunde genomföras.
FBI har tillsammans med den den federala polisen i Australien, AFP, samlat information om kriminella genom den krypterade appen ”Anom” i 18 månader.
Men plattformen var en fälla. I själva verket skapades hela kommunikationstjänsten av polisen och planterades hos de kriminella nätverken. Insatsen har gått under namnet ”Trojan Shield/OTF Greenlight”.

Flera gripna i Spanien
Enligt Europol handlar det om en av de ”största och mest sofistikerade insatserna mot organiserad brottslighet” någonsin.
Sverige och Nederländerna har lett den europeiska delen av insatsen tillsammans med Europol.
Över 800 personer har gripits världen över i jätterazzian.
En stor del av dem har funnits i Sverige. Det handlar om 155 gripanden kopplade till operationen, varav fem personer i Spanien.
– De trodde att de skulle vara mer säkra där. Men internationellt polissamarbete visar att kriminella aktörer inte är säkra någonstans, säger Linda Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet NOA, på Europols presskonferens under tisdagen.
Enligt polisen har operationen förhindrat ett tiotal mord i Sverige.
De bedömer att flera av de misstänkta är styrande aktörer i kriminella nätverk, som har haft stort inflytande på narkotikamarknaden och varit anstiftare till skjutningar.

Användarna har strömmat till
Myndigheterna har kunnat följa användarnas liv och 26 miljoner meddelanden genom ”Anom” i realtid.
Medan andra, krypterade appar som Encrochat och Sky ECC knäckts, ska fler och fler användare ha strömmat till plattformen.
– Efter att de togs ner så fanns det ett tomrum, säger Europol-chefen Jean-Philippe Lecouffe på en presskonferens från högkvarteret i Haag.
Samuel Hughes, vid George Washington-universitetets extremismprogram, beskriver på Twitter hur appen först introducerades genom en FBI-informatör till användare av den krypterade, nu stängda appen Phantom secure i Australien 2018.
Kriminella lurades sedan in i systemet, som användes genom en speciell modifierad Google Pixel-telefon. Över 12 000 ska ha haft tillgång till appen, tills den alltså stängdes ner på tisdagen.
Har funnits i över 100 länder
Det kom rapporter om razzior i flera svenska städer under måndagsmorgonen, men bakgrunden till ”Trojan Shield” har varit hemlig fram tills nu.
Genom insatsen har polisen fått insyn i 300 kriminella nätverk i över 100 länder, enligt Europol. Det ska handla om narkotikabrott, mordplaner och penningtvätt. Över 32 ton narkotika har beslagtagits, men också lyxbilar och 48 miljoner dollar i olika valutor.
16 länder har samarbetat: Sverige, Australien, Danmark, Estland, Finland, Kanada, Litauen, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Skottland, Storbritannien, Tyskland, Ungern, USA och Österrike.
Inrikesminister Mikael Damberg säger till medier på plats vid ett EU-möte i Luxemburg att han är ”otroligt stolt” över Sveriges del i operationen.
– Den är exceptionell i Sverige. Vi har aldrig haft ett så här stort tillslag mot gängkriminella i Sverige förut.