Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iran skickar mejl till väljare – hotar med Proud Boys

Maria Landeborn om vilka företag som gynnas om Trump eller Biden vinner.
Proud Boys används av Iran i fejkade mejl till Demokrater i – främst – Florida.
Foto: JANA BIRCHUM / POLARIS IMAGES
I mejlen uppmanas väljarna att rösta på Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT

Iran ligger bakom utbredda försök att påverka det amerikanska valet. Och Ryssland har kommit över amerikansk väljarinformation.

Det slog FBI och underrättelsechefen John Ratcliffe fast på en presskonferens under natten till torsdagen.

Varningen kommer med bara två veckor kvar till valdagen.

På en snabbt sammankallad presskonferens under natten mot torsdagen berättade säkerhetstjänsten FBI och underrättelsesamordnaren John Ratcliffe om stora säkerhetshot mot valet.

– Iran och Ryssland har vidtagit åtgärder för att påverka åsikter i samband med vårt val, sa Ratcliffe.

Han berättar vidare att de båda länderna har kommit över röstlängder, med information om väljarna är registrerade republikaner eller demokrater. Detta är dock information som ofta är tillgänglig på laglig väg.

– Detta är data som kan användas av utländska aktörer för att föra ut falsk information för att skapa kaos och underminera ert förtroende för vår demokrati, fortsatte Ratcliffe.

Mejl som påstås komma från Proud Boys

Samtidigt avslöjade Washington Post att amerikanska myndigheter slagit fast att Iran ligger bakom en serie hotfulla mejl till demokratiska väljare i främst Florida och Alaska. 

Mejlen påstås komma från den högerextrema gruppen ”Proud Boys”, som stöder president Trump. Mejlen innehåller hotfulla budskap som: ”Du är registrerad som demokrat. Detta vet vi eftersom vi har tillgång till valets hela infrastruktur”. På det följer en uppmaning till mottagaren att denne ska registrera sig som republikan och rösta på Trump: ”Du ska rösta på Trump, annars kommer vi efter dig”.

Enligt Ratcliffe syftar Irans mejl till att ”skrämma väljarna, skapa oro och skada presidenten”. Två säkerhetskällor uppger dock för Wall Street Journal att det snarast handlar om att underminera allmänhetens tilltro till valet.

Här härmar Trump kvinnliga reportern

”Vi har en liten överraskning för 60 minutes”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.