Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

FBI tar upp utredning kring Clintons mejl

FBI tar upp utredningen kring Hillary Clintons mejl – igen. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har upprepande gånger använt frågan om mejlen mot Hillary Clinton och bland annat sagt att han kommer att beordra justitiedepartementet att utreda henne om han blir president. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
FBI-chefen James Comey. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är dokumentet om att FBI tar upp utredningen kring Hillary Clintons mejl – igen.

De nya mejlen dök upp i en annan utredning och nu ska FBI granska dem för att avgöra om de är "relevanta".

Men det var nära att avslöjandet stoppades av justitieministern och hennes departement, enligt amerikansk media.

FBI-chefen James Comey skriver i ett brev till senatens juridiska kommitté på fredagen att man undersöker ytterligare mejl som har med Hillary Clinton att göra.

Nu avslöjar Washington Post att högt uppsatta tjänstemän på justitiedepartementet försökte stoppa FBI-chefen från att informera kongressen. Budskapet var att "vi inte kommenterar en pågående utredning. Och vi gör inte saker som ser ut som att vi påverkar valet", enligt Comey.

Justitieminister Loretta Lynch motsatte sig att Comey ville informera kongressen, och han fick beskedet bara några timmar innan han trots allt bestämde sig för att informera om utredningen, skriver USA Today.

Comey säger att kände ansvar för att föra kunskapen vidare till politikerna, och han fruktade att det skulle läcka till medierna och i så fall se ut som att FBI medvetet mörkade, enligt Washington Post.

Så upptäcktes nya mejlen

De "nya" mejlen upptäcktes vid en separat undersökning.

– I samband med ett orelaterat fall har FBI fått kännedom om några mejl som finns och som verkar vara viktiga för utredningen ... Jag förordade att FBI skulle utreda det på lämpligt sätt, så att utredarna får titta på mejlen igen och avgöra ifall de innehåller sekretessbelagd information, men också för att avgöra om de är relevanta för vår utredning, säger han.

The New York Times rapporterar att de nya mejlen upptäcktes i samband med att FBI beslagtog elektroniska dokument från Huma Abedin, Clintons medarbetare, och den demokratiska politikern Anthony Weiner som varit involverad i flera sexskandaler.

Comey ska ha underrättats om mejlen under torsdagen och då tagit beslutet. Under fredagen skrev han att FBI ännu inte vet om den nya informationen är "signifikant" eller hur utredningens tidsram ser ut.

Clinton svarar

FBI har tidigare utrett Clintons mejl-användande men beslutade sig i somras för att inte väcka åtal.

Här är dokumentet som kan fälla Hillary Clinton.

Under fredagen höll Clinton ett tal i Iowa – då nämnde hon inte de nya uppgifterna. På natten mot lördag höll hon däremot en extrainsatt presskonferens om de nya uppgifterna, som hon påstår att hon fick reda på samtidigt som alla andra och att FBI inte har kontaktat henne. Nu uppmanar hon FBI att dela med sig av all information som de har med det amerikanska folket.

– Vi vet inte alla fakta, därför ber vi FBI att släppa all information, sade Hillary Clinton under presskonferensen.

Hon tror inte att de "nya" mejlen kommer att påverka FBI:s tidigare beslut om att lägga ned utredningen. Clinton uttrycker inte heller någon oro för att hon ska förlora röster i valet med det nya avslöjandet.

– Jag tror att många har bestämt sig för länge sedan om mejlen, säger hon.

Trump: "Större än Watergate"

Donald Trump höll under fredagen ett tal i New Hampshire där han kommenterade de nya uppgifterna.

Han sa att Clintons korruption befinner sig på en skala vi aldrig tidigare sett och att han hoppas att rättvisa ska skipas till slut.

– Med det sagt, resten av mitt tal kommer att bli tråkigt. Ska jag ens ge talet?

Varpå han möttes av applåder.

Han hänvisade även till uppgifterna om mejlen som "större än Watergate".

Trump uppger vidare att han har en stor respekt för det faktum att FBI och justitiedepartementet är villiga att ha modet att rätta "det hemska misstaget" de gjort.

"Elva dagar innan presidentvalet"

Senare under kvällen släppte John Podeasta, som är en del av Clintonkampanjen, ett uttalade.

Här ifrågasätts FBI-chefen Comeys agerande och Donald Trump och hans allierade anklagas för att ha ifrågasatt FBI, både privat och offentligt, i försök att skada Hillarys presidentkampanj.

I uttalandet står det att man inte har någon aning om vad det är för mejl och man kräver att det amerikanska folket får ta del av alla detaljer kring det som undersöks.

"Det är extraordinärt att vi får se något sådant här bara elva dagar innan presidentvalet".

Vidare framhåller Podesta att de är övertygade om att det här inte kommer att leda till några andra slutsatser än dem FBI nådde i juli.

Börsen tog stryk

Efter nyheterna om mejlen tog den amerikanska börsen stryk och både Dow Jones och Nasdaq föll efter beskedet.

Donald Trump har upprepande gånger använt frågan om mejlen mot Hillary Clinton och bland annat sagt att han kommer att beordra justitiedepartementet att utreda henne om han blir president.

FBI-chefen James Comey har tidigare sagt att hon varit väldigt slarvig när hon handskats med ibland hemlighetsstämplad information. Clinton, med en bakgrund som utrikesminister, har tidigare lämnat en skriftlig redogörelse under ed där hon sagt att hon aldrig blev varnad om att hon riskerade att bryta mot lagen om hon använde en privat server.

Hon har även sagt att hon inte kommer ihåg om något varnat henne för risken att den privata serven kan bli hackad. Clinton har upprepande gånger svarat att "hon inte kommer ihåg".

Paul Ryan beskyller Clinton

Representanthusets talman, Paul Ryan, kommenterar uppgifterna genom att säga att Hillary Clinton inte har någon annan än sig själv att skylla.

Trumps kampanjledare Kellyanne Conway skriver på Twitter att "en bra dag i kampanjen just blev ännu bättre".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!