Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FBI stänger av servrar efter nätattack

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

I dag kan tiotusentals datorer tappa internetuppkopplingen. Orsaken är ett gammalt virus som FBI har arbetat för att stoppa.

Trojanen ändrar datorns inställningar och skickar användaren via speciella servrar till skumma hemsidor.

Trojanen som kallas Dnschanger upptäcktes redan 2007 men tros fortfarande ha stor spridning. Förra året slog polisen i Estland tillsammans med bland andra amerikanska FBI, till mot it-tjuvarna. Servrarna fick vara i gång för att inte störa internettrafiken, men på måndagen stänger FBIav dem och datorer som fortfarande är drabbade av trojanen riskerar då att tappa sin internetuppkoppling.

Ingen koppling till viruset

Virusföretaget Kaspersky har släppt ett gratisprogram som kan ta bort viruset och kan hämtas här, skriver Ny Teknik.…

Under måndagsförmiddagen förlorade Telia kontakten med sina intranät och deras kundtjänst låg nere. Problemet hade dock ingenting med dataviruset att göra.

– Vi gjorde förändringar i våra internsystem som ledde till störningar, säger Karin Nordlund, informationsansvarig på Telia till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.