Stormy Daniels. Foto: BACKGRID US / STELLA PICTURES BACKGRID USStormy Daniels. Foto: BACKGRID US / STELLA PICTURES BACKGRID US
Stormy Daniels. Foto: BACKGRID US / STELLA PICTURES BACKGRID US
Karen McDougal. Foto: Splash News/ IBL / Splash, Photos: News [downloaKaren McDougal. Foto: Splash News/ IBL / Splash, Photos: News [downloa
Karen McDougal. Foto: Splash News/ IBL / Splash, Photos: News [downloa
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

FBI försökte hitta bevisen för betalning till kvinnorna

Publicerad

FBI-räden i Trumps advokats kontor i måndags gällde uppgifter om betalningar till modellen Karen McDougal och porrstjärnan Stormy Daniels.

Det rapporterar The New York Times, som hänvisar till källor nära utredningen.

Kvinnorna hävdar att de haft förhållanden med Trump och ska ha fått över en miljon kronor var för att hålla tyst. 

President Donald Trump har de senaste månaderna flera gånger anklagats för att betala kvinnor för att inte prata om påstådda sexuella relationer. Vita huset har hela tiden nekat till uppgifterna. 

Nu rapporterar The New York Times att måndagens husrannsakan hos Trumps personlige advokat Michael D. Cohen gällde just dessa affärer.

FBI-agenterna sökte bland annat information om Karen McDougal, en tidigare Playboymodell som vunnit Playmate of the Year. Hon hävdar att hon hade en tio månader lång affär med Trump för tolv år sedan, enligt The New York Times. 

Hon har tidigare berättat om hur hon träffade Donald Trump i samband med en fest på Hugh Heffners Playboy Mansion i Los Angeles under 2006. Trump bjöd henne senare på middag i en bungalow på Beverly Hills Hotel som slutade med att paret hade sex. Därefter försökte presidenten betala henne för samlaget. 

 

LÄS MER: Trump rasande efter FBI:s razzia 

FBI gjorde en räd i Trumps kontor där de ska ha letat efter betalningar till bland annat porrstjärnan Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels.Foto: MATT SAYLES / AP TT NYHETSBYRÅN

Betalades för tystnad

McDougal ska ha betalats omkring 1,2 miljoner kronor bolaget American Media, vars vd och ägare David J. Pecker är vän med Donald Trump.

FBI letade också efter information om Stephanie Clifford, mer känd som Stormy Daniels, en porrfilmskådespelare som också uppger att hon haft sex med Trump samtidigt som han var gift med Melania Trump. Michael D. Cohen har erkänt att han betalade omkring 1,1 miljoner kronor till henne i utbyte mot hennes tystnad före presidentvalet 2016. Donald Trump säger sig inte ha känt till detta.

I en uppmärksammad intervju med CBS 60 minutes berättade "Stormy Daniels" om hur hon blev hotad efter att hon blivit konfronterad en man henne i Las Vegas. 

– En man kom fram till mig och sa "Lämna Trump i fred. Glöm historien." Han tittade sedan på min dotter och sa: "Det är en vacker liten flicka. Det vore synd om något hände med hennes mamma". Sen försvann han, sade hon då. 

Stephanie Clifford berättade vidare att hon under en träff till Trump att någon borde smiska honom med tidningen.

– Han vände sig om och drog ner sina byxor lite, du vet han hade fortfarande på sig kalsonger, och jag gav honom lite smisk, sade Stormy Daniels i intervjun. 

Trump: En fullkomlig häxjakt

Michael D Cohens advokat har uppgett att FBI fick informationen inför husrannsakan från specialåklagare Robert Mueller som leder Rysslandutredningen. Däremot ska själva räden inte ha något med utredningen kring rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet att göra. 

Efter husrannsakan sade Vita husets presstalesperson, Sarah Huckabee Sanders, att Donald Trump "tror att han har makten" att sparka specialåklagare. Påståendet går stick i stäv mot de federala bestämmelserna. 

 

LÄS MER: Porrstjärnans erbjudande: Pengar för att prata om affären 

Presidenten blev rasande över tilltaget och refererade till det hela som en häxjakt.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

President Trump blev rasande över polisrazziorna, som han i en tweet på tisdagen beskrev som en "fullkomlig häxjakt". Cohens advokat kallar insatsen "olämplig och onödig" i ett mejl till The New York Times.

Det är enligt tidningen oklart varför myndigheterna undersöker betalningarna till de båda kvinnorna. En teori är att de kan ses som olagliga kampanjbidrag eftersom de haft syftet att stoppa uppgifter som kunnat skada Trumps kandidatur i valet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag