Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FBI fruktar insiderjobb – nu granskas militären

Expressens Johan Eriksson rapporterar från ett säkerhetstungt Washington inför Joe Bidens invigning.
Efter stormningen av kongressen har staden fyllts av tiotusentals poliser och militärer.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det kommer finnas 25 000 nationalgardister inkallade till Washington från ett dussintal stater på valdagen.
Foto: ROD LAMKEY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Efter vad som hände den 6 januari riktas blickarna även mot de som kallas in för att upprätthålla säkerheten.
Foto: ROD LAMKEY / POOL VIA CNP / SPLA / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
FBI undersöker alla 25 000 inkallade för att minimera risken för ett ”insider-jobb”.
Foto: GRAEME SLOAN / GRAEME SLOAN/SIPA USA SIPA USA

WASHINGTON. USA:s huvudstad är belägrad.

Efter stormningen av kongressen har staden fyllts av tiotusentals poliser och militärer, samtidigt som FBI undersöker de utsända från nationalgardet – i fruktan för ett ”insiderjobb”. 

– Det är chockerande. Det är svårt att veta hur bra kontroll polisen faktiskt har över det här, säger Natalie Garcia, 36.

USA och Washington har fortfarande inte hämtat sig från attacken på Kapitolium, där fem personer, varav en polis, dog när Trumpsupportrar invaderade kongressbyggnaden, efter att ha blivit uppeggade av president Trump.

Nu, med bara två dagar kvar tills Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president vid lunch, lokal tid, på onsdag gör polis och nationalgardet allt för att visa att man har kontroll på läget – den här gången. 

Genom hela centrala Washington är vägspärrar uppsatta, och betongsuggor ska stoppa bilar från att köra in på avstängda områden – eller in i folkmassor. 

Natalie Garcia är orolig.
Foto: Johan Eriksson

”Chockerande”

För folk i Washington är det skrämmande dagar. 

– Det är chockerande. Många är oroliga, jag är det. Vi har aldrig sett nåt som det här. Och det är rätt läskigt att så många av de här högergrupperna planerar att komma tillbaka. Det är svårt att veta hur bra kontroll polisen faktiskt har över det här, säger Natalie Garcia. 

Det kommer finnas 25 000 nationalgardister inkallade till Washington från ett dussintal stater på valdagen. Efter vad som hände den 6 januari riktas blickarna även mot de som kallas in för att upprätthålla säkerheten: FBI undersöker alla 25 000 inkallade för att minimera risken för ett ”insider-jobb”. 

– Vi går kontinuerligt igenom processen och tar en andra och en tredje titt på varenda individ som är inkallade till den här operationen, säger arméministern Ryan McCarthy till AP, och säger också att medlemmar i nationalgardet tränas i att upptäcka potentiella hot från insidan. 

”Inte råd att skämma ut sig”

För att minska riskerna har Washingtons borgmästare Muriel Bowser uppmanat folk att inte komma till huvudstaden för installationen, och exempelvis Airbnb har tagit bort alla bokningar i Washington kring installationen. 

Dataingenjören Ruben.
Foto: Johan Eriksson

– Vanligtvis klarar man protester och sånt bra här i stan. Och nu när världens ögon riktas mot USA så har de inte råd att skämma ut sig igen. 20 000 från nationalgardet, det är ett väl tecken... Jag har varit på alla protester som varit sedan kvinnomarschen, men jag har aldrig sett nåt som det som det som hände den 6 januari, säger dataingenjören Ruben, 39, som bor i Washington (och har studerat i Luleå). 

Ett möjligen hoppfullt tecken: 

Inför söndagen varnade FBI för våldsamma protester i alla 50 delstater, och stora polis- och militärgrupper tillkallades – men de evenemangen avlöpte i stort sett utan problem, och uppslutningen var på många håll mager. 

Hoppas polisen är förberedd

Och det finns de med visst hopp bland folk på de avgränsade och stängelsomgivna gatorna:

Jessica Smallfield.
Foto: Johan Eriksson

– Efter det som hände hoppas jag polisen är bättre förberedd, och vet vad de kan vänta sig. De kommer nog inte låta samma sak hända igen. Till och med där jag kommer ifrån, där det det väldigt republikanskt, där tycker de Trump gick för långt, säger Jessica Smallfield, 20, som är från Kansas City-området i republikanska Missouri. 

Hör uppdatering om läget i Washington.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.