Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FBI-agenten: Så blev Anne Frank förrådd

Senaste nytt med Expressen TV.
Anne Frank.
Foto: OKÄND

Anne Frank blev förrådd, visar en ny utredning ledd av förre FBI-agenten Vince Pankoke – och namnger Arnold van den Berg.

Han var också jude – och uppges ha gett adressen till nazisterna för att rädda sitt eget skinn, uppger the Guardian

Historien om hur Anne Frank förde dagbok från sin och sin familjs gömställe i Amsterdam är välkänd. Hon dog 15 år gammal 1945 i tyfus på koncentrationslägret Bergen-Belsen. Dit hade hon skickats från Auschwitz.

Pappa Otto Frank hade länge misstankar om att någon sålt ut familjen. Men fram till sin död 1980 yppade han inte ett ord. 

Det gör FBI-gruppen som de sex senaste åren utrett vem det var som förrådde familjen. 

Så förråddes Anne Frank

Gruppen pekar ut Arnold van den Bergh som den som avslöjade var familjen Frank gömde sig. Han var notarius publicus – en av staten utsedd person att hantera bland annat dokument, fullmakter och intyganden. 

Han var, precis som Anne Frank, en del av den judiska gemenskapen.   

Enligt anklagelsen avslöjade Arnold Van den Berg familjen Franks gömställe mot att ingenting skulle hända honom själv – och hans familj. 

Hemligheten avslöjas i en ny bok skriven av författaren Rosemary Sullivan. 

– Van der Bergh var en välkänd notarius publicus, en av sex judiska i Amsterdam vid tillfället. En notarius publicus i Nederländerna är som en profilerad advokat. Som notarius publicus var han respekterad. Han arbetade med en kommitté som hjälpte flyktingar och som före kriget bodde i Tyskland, säger Sullivan till the Guardian

Författaren berättar att det anonyma brevet som avslöjade familjens adress inte pekade ut Otto Frank direkt. 

– Det som hände var att Van der Bergh kom över flera adresser där judar gömde sig. Och det var de här adresserna, utan namn på judar eller några garantier att de fortfarande gömde sig, som lämnades över. Det var det han lämnade för att rädda sitt skin, för att rädda sig själv och sin familj. Personligen tycker jag att han var en tragisk figur. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.