Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Faxander får sparken – Sandvik förklarar

Olof Faxander. Foto: Sven Lindwall

Nu förklarar Sandvik orsaken till att vd:n Olof Faxander plötsligt fick sparken.

– Det var dags att göra en förändring, säger styrelseordföranden Johan Molin på en presskonferens.

– Jag ser fram emot utmaningen, säger Björn Rosengren, som tar över vd-posten den första november.

Sandvik-aktien steg som en raket när börsen öppnade på tisdagsmorgonen: Upp sex procent.

Enligt Affärsvärlden har Olof Faxander tjänat 600 000 på aktieökningen, som kom efter att hans avgång blev offentlig.

Olof Faxander får inte bara ett saftigt avgångsvederlag från sin forne arbetsgivare Sandvik. Värdet på alla de aktier han har i bolaget har dessutom ökat, och det kraftigt, sedan nyheten om hans avsked nådde offentligheten i måndags. Det rapporterar Affärsvärlden.

Under tisdagen fortsatte Sandviks-aktien att stiga i värde, och vid klockan 13.30 i dag hade ett lyft motsvarande 7 procent skett, jämfört med fredagens stängningskurs, skriver tidningen.

Och en som tjänat storkovan på det här är just Olof Faxander. Enligt en beräkning som Affärsvärlden gjort har värdet på hans aktier stigit från 8, 1 miljoner till 8, 7 miljoner sedan han meddelade sin avgång - värdeökningen är alltså på ungefär 600 000.

Under tisdagsmorgonen håller giganten Sandvik presskonferens från huvudkontoret i Stockholm.

På plats är styrelseordföranden Johan Molin samt Mats Backman, tillförordnad vd och koncernchef – tills dess att Björn Rosengren tar över posten.

Johan Molin förklarar under presskonferensen orsaken till det blixtsnabba vd-bytet:

– Som ni har hört så har ledningen valt att låta Olof Faxander att gå. Det har varit en tuff tid och vi kände det var ett bra läge att göra en förändring.

"Exalterad över möjligheten"

Den stora förändringen är att Björn Rosengren tar över vd-posten från den 1 november. Fram tills dess kommer Mats Backman att gå in och arbeta som både och koncernchef.

Björn Rosengren ser fram emot att ta över vd-jobbet, säger han på presskonferensen:

– Först vill jag säga att jag är exalterad över den här möjligheten. Sandvik är ett fantastiskt företag och jag ser fram emot utmaningen.

Bra läge att genomföra förändring

På presskonferensen säger bolagsledningen att det hade varit svårt att se Olof Faxander driva vd-jobbet vidare i ytterligare fyra, fem år framöver.

Därför var det ett bra läge att genomföra en förändring.

Under presskonferensen får Johan Molin frågor om vilka som är Sandviks största utmaningar framöver, skriver Arbetarbladet på nätet.

Han börjar med att tala varmt om företaget – för att sedan övergå till att berätta om den tuffa tid på marknaden som Sandvik upplevt på senare tid.

Han säger att Olof Faxander, den kickade vd:n, gjort mycket bra saker – men att det inte har varit tillräckligt. Styrelsen ville ha en ny person på vd-posten – en person som kunde se framtiden med nya ögon och tankar.

Till slut föll valet på Björn Rosengren.

– Från mitt tidigare jobb tar jag med mig tre ord, transparens, fart och ansvar, säger han på presskonferensen

Bakgrunden, i Atlas Copco, har varit en bra skola, säger Björn Rosengren:

– Atlas Copco har varit en bra skola för mig där jag lärt mig mycket. Alla företag är dock annorlunda, Sandvik är inte Atlas Copco. Det är ett annorlunda företag och man får inte tro att de är lika. Sandvik är ett spännande företag och har kanske de bästa produkterna i sina områden, säger Björn Rosengren, enligt Arbetarbladet.

 

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!