Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fauci: Trump kan ändra allt för vaccineringen

Expressens utrikesredaktör analyserar Donald Trumps tal
Anthony Fauci.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES
Donald Trump.
Foto: SOPA IMAGES / PAUL HENNESSY / SIPA USA
Foto: LUONG THAI LINH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Många republikaner planerar inte att vaccinera sig mot covid-19.

Anthony Fauci vädjar nu till Donald Trump att uppmana alla sina anhängare att vaccinera sig.

– Det skulle göra en enorm skillnad. Han är våldsamt populär bland republikaner, säger Fauci enligt AP.

En undersökning som publicerades i USA tidigare i veckan visade att 47 procent av republikanska väljare inte planerar att vaccinera sig mot covid-19, enligt New York Post. Smittskyddsexperten Anthony Fauci säger att uppgifterna är alarmerande. Men Fauci säger att det finns en person som skulle kunna få vaccinskeptikerna att ändra sig – och det är ex-presidenten Donald Trump.

– Om han gick ut och sade ”gå och vaccinera er, det är väldigt viktigt för hälsan för såväl dig och din familj som landet” så vore det säkerligen oundvikligt att en överväldigande majoritet av Trumps anhängare skulle lyssna på honom, säger Fauci.

Om Trump skulle göra detta tror Fauci att det skulle ”ändra allt” för USA:s vaccinationsansträngningar.

En ny undersökning visar att många republikaner är vaccinskeptiker.
Foto: LUONG THAI LINH / EPA / TT

Trump har inte gjort som andra ex-presidenter

Donald Trump har uppmanat folk att vaccinera sig på mindre evenemang, senast på högerkonservativa konferensen CPAC i Florida för två veckor sedan. Men till skillnad från ex-presidenter som Barack Obama, George W Bush, Bill Clinton och Jimmy Carter har han inte spelat in något meddelande till allmänheten där han uppmanar folk att vaccinera sig. Han har dock flera gånger lyft fram sina egna insatser vad gäller framtagningen av vaccin mot coronaviruset.

”Jag hoppas att alla kommer ihåg när de får vaccinet mot covid-19 (ofta kallat Kinaviruset) att om jag inte hade varit president så hade de inte fått den där fantastiska dosen förrän om tidigast fem år, och förmodligen inte alls”, skrev Donald Trump tidigare i veckan på sociala medier.

Fauci och Trump hade en stormig relation efter coronautbrottet. Trump sparkade smittskyddschefen Fauci från pressträffarna om coronaviruset och kallade honom en ”katastrof”. Fauci har å sin sida hävdat att Trump gjorde ”hemska saker” mot honom. 

Vaccinsamordnaren om hur inställningen till vaccin verkar ha ändrats

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.