Fauci om Trump: ”Värsta på 40 år”

Anthony Fauci är tillbaka efter frostiga relationen med Donald Trump.
Smittskyddschefen Anthony Fauci säger att det är befriande att ha en president som vill fatta beslut baserat på vetenskap.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA
Donald Trump talade bland annat om att ta malariamedicinen hydroxiklorokin för att förebygga covid-19.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Smittskyddschefen Anthony Fauci beskriver pressen från Donald Trump och hans administration under pandemin som skrämmande.

I en intervju med MSNBC:s Rachel Maddow berättar han om hur forskare försökte förmås att beskriva läget som betydligt bättre än vad det egentligen var.

Anthony Fauci, USA:s smittskyddschef, har lång erfarenhet av att arbeta med såväl demokrater som republikaner. En erfarenhet som sträcker sig nära 40 år tillbaka i tiden. Men aldrig har han sett ett sådant motstånd mot vetenskapen. 

– Det här är min sjunde administration...  Det har aldrig funnits ett sådant här förakt mot vetenskap. Jag har inte sett något liknande på de nästan 40 åren jag har gjort det här, säger Anthony Fauci i ”The Rachel Maddow Show” på MSNBC.

Smittskyddsexperten beskriver i intervjun med Rachel Maddow hur forskarna sattes under press av Donald Trump och hans administration att beskriva läget som bättre än det verkligen var och göra saker som de inte ansåg vara i allmänhetens intresse. 

– Vi hade en situation där vetenskap förvanskades eller avfärdades. Jag tvingades säga emot presidenten och folket omkring honom, som sa saker som inte stämde överens med vetenskapen, säger Fauci och säger att pressen som sattes på hans medarbetare var skrämmande att se. 

Befriande med Joe Bidens inställning

Fauci syntes väldigt mycket under pandemins början, men försvann alltmer efter det att han öppet sa emot Trumps budskap om att viruset skulle försvinna av sig själv. Häromdagen beskrev Fauci den lättnad han känner över att få arbeta under Joe Biden, som tydligt har uttalat att vetenskap och fakta ska bestämma hur pandemin hanteras.

– Jag sa ”Halleluja”. Det är en befriande känsla. Presidenten har sagt att han inte vill veta av något annat än sanningen, baserad på vetenskap och bevis, säger Fauci. 

– Det är väldigt tydligt att det sades saker, som det om hydroxiklorokin och sådant, som var väldigt obekvämt för det var väldigt tydligt att det inte baserades på vetenskap.


Biden firade – Trump lämnade i helikopter 

Dygnet när USA:s politik bytte riktning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.