Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fauci får fortsatt förtroende av Biden

Joe Biden har fortsatt förtroende och vill att dr Anthony Fauci fortsätter som smittskyddschef i kommande administrationen.
Joe Biden.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Anthony Fauci
Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden vill att Anthony Fauci stannar kvar i rollen som USA:s smittskyddschef.

– Jag har bett honom att stanna kvar, säger Biden till CNN.

Tidigare under dagen riktade Fauci skarp kritik mot Storbritanniens rekordsnabba godkännande av coronavaccin – men backade sedan.

Anthony Fauci har haft en kylig relation till USA:s nuvarande president Donald Trump – och de har vid flera tillfällen öppet kritiserat varandras uttalanden.

Men Joe Biden uppger för CNN att hans blivande stabschef Ron Klain haft långtgående diskussioner med Fauci om rollen i den kommande administrationen.

– Jag har bett honom att stanna kvar i exakt samma roll som han har haft åt flera andra presidenter och jag har bett honom att vara chefsjukvårdsrådgivare åt mig och en del i coronakrisgruppen, säger Biden i intervjun med CNN.

Kommer be om 100 dagar

Vidare säger Biden att han vid sin invigningsceremoni kommer be amerikanerna att bära munskydd i minst 100 dagar för att stoppa spridningen av coronaviruset.

– Bara 100 dagar med mask, inte förevigt. 100 dagar. Och jag tror vi kommer se en betydande minskning, säger han till tv-kanalen.

Kritisk mot Storbritannien

Under torsdagen gick Anthony Fauci till hårt angrepp mot Storbritanniens snabba godkännande av ett coronavaccin – vilket han menar kan skada förtroendet för vaccinet bland invånarna, enligt Daily Mail.

– Jag älskar britterna, de är fantastiska, de är bra forskare, men de har bara tagit alla data från Pfizer och i stället för att granska dem riktigt noggrant har de sagt: ”Ok låt oss godkänna”, säger Fauci i en intervju enligt tidningen. 

Fauci backade dock senare från sina kommentarer och sade till BBC att han lät mer kritisk än han hade avsett.

– Vår process tar helt enkelt längre än den de använder i Storbritannien, jag menade inte att antyda slarv även om det kunde uppfattas så, sade Fauci enligt Guardian.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Dr Fauci: USA skulle kunna börja återgå till det normala i april
Professorn om corona: Det är oroväckande

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.