Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fauci: Donald Trump gjorde ”hemska saker” mot mig

USA:s smittskyddsläkare berättar om hoten – och att lyssna på vetenskapen.
Donald Trump och Anthony Fauci.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / DPA/IBL

USA:s förre president Donald Trump sparkade smittskyddsläkaren Anthony Fauci från pressträffarna och kallade honom en ”katastrof”. 

Nu har Fauci uttalat sig om Trump och hävdar att denne gjorde ”hemska saker” mot honom. 

– Jag försökte låta vetenskap styra vår policy, men Trump lade lika stor vikt vid anekdotiska saker, säger Fauci i en intervju med The Telegraph

När den globala coronapandemin tog sin början under våren 2020 blev USA:s smittskyddsläkare Anthony Fauci ett känt ansikte för allmänheten. 

Han medverkade tillsammans med tidigare presidenten Donald Trump under de pressträffar som duggade tätt när smittan fick fäste i USA. 

Faucis vånda när Trump luftade konspirationsteorier

Det blev snart tydligt att samarbetet gnisslade ordentligt. När Donald Trump kom med ovetenskapliga påståenden och utspel, kunde Anthony Fauci ses skruva på sig och göra plågade grimaser.

Donald Trump lämnar pressrummet medan Fauci står med armarna i kors.
Foto: GRIPAS YURI/ABACA / STELLA PICTURES/GRIPAS YURI/ABACA

I en intervju med The Telegraph berättar Fauci att Donald Trumps tilltro till pseudovetenskap och hans luftande av konspirationsteorier underminerade Faucis faktabaserade coronastrategi.

I bland tvingades han tillrättavisa presidenten offentligt. 

– Jag försökte låta vetenskap styra vår policy, men Trump lade lika stor vikt vid anekdotiska saker som visade sig vara osanna som han lade vid vad vetenskapsmän som jag själv sade. Det orsakade onödig och obekväm konflikt där jag i praktiken tvingades rätta vad han sade, vilket gjorde att jag fick hans folk emot mig, säger Fauci i en intervju med The Telegraph. 

Donald Trump till staben: ”Fauci är en katastrof”

Fauci berättar att han sedan i april lever under väpnat skydd och menar att Trumps påhopp mot honom är orsaken. 

Han tar bland annat upp att Vita husets handelsrådgivare skrev en kolumn i USA Today om att nästan allt Fauci hade sagt hade visat sig vara fel. 

– Han (Trump) tillät Vita husets kommunikationsavdelning att skicka en lista till alla medier, alla nätverks- och kabelkanaler, alla tryckta medier, om alla misstag som jag gjort. Vilket var totalt nonsens eftersom det inte fanns några misstag, säger Fauci till The Telegraph.

Donald Trumps relation till smittskyddsläkaren Anthony Fauci surnade snabbt till.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Relationen surnade till slut till en grad då Donald Trump lyfte ut Fauci från pressträffarna och ersatte honom med läkaren Scott Atlas, som saknade expertis i infektionssjukdomar och strök Trump medhårs. 

– Folk är trötta på att höra Fauci och alla dessa idioter. Fauci är en katastrof, sa Donald Trump under ett telefonmöte med sin stab.  

Fauci har jobbat under sex presidenter. Bland annat under Ronald Reagan, som enligt Fauci var ovillig att ta 1980-talets aids-epidemi på allvar. Men han rankar ändå Donald Trump som den värsta presidenten att jobba med. 

Faucis skämt om Trump

Anthony Fauci är tillbaka efter frostiga relationen med Donald Trump.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.