Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fauci: 100 000 kan smittas dagligen

Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci är oroad över smittspridningen i landet.
Anthony Fauci.Foto: AL DRAGO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren.Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci varnar för att 100 000 personer kan smittas dagligen av coronaviruset i USA – om inte trenden vänder, skriver Washington Post.

– Vi har inte kontroll, säger han under en utfrågning i senaten.

Samtidigt har USA köpt upp nästan hela det globala lagret av coronavirusmedicinen remdesivir.

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar kraftigt på många håll i USA.

Anthony Fauci, läkare och den ledande smittskyddsexperten i Vita husets coronagrupp, är orolig över utvecklingen.

– Vi har nu över 40 000 nya fall per dag. Jag skulle inte bli förvånad om vi ökar till 100 000 per dag om inte detta vänder. Jag är väldigt orolig, säger han inför senatens hälsoutskott, skriver Washington Post.

Vill inte göra en bedömning

Uttalandet kom på en fråga av den demokratiske senatorn Elizabeth Warren. Hon undrade vad det totala dödstalet i USA till följd av coronaviruset kan bli.

Anthony Fauci förklarar att det är svårt att göra en bedömning och att han drar sig för att ge en siffra när det gäller antalet döda.

– Den kommer antingen motsägas eller vara överskattad eller underskattad, säger han.

USA köper all coronamedicin

Fauci flaggar också för att det inte finns ”någon garanti” för att forskarna lyckas få fram ett säkert och effektivt vaccin mot viruset.

Samtidigt rapporteras att USA har köpt upp i princip all remdesivir – en av två mediciner som visat sig effektiv mot coronaviruset – som kan produceras i världen under tre månader.

Remdesivir produceras av det amerikanska företaget Gilead, och i linje med Trumps ”Amerika Först”-policy har presidenten köpt 500 000 doser.

Det motsvarar hela Gileads tillverkning av remdesivir under juli månad, och 90 procent av tillverkningen under augusti och september, rapporterar The Guardian. 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

Varningen till världens länder om pandemin:

Varningen till världens länder om att pandemin kommer att fortsätta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.