Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Fattar ni hur jävla farligt det här är?"

Ungdomar inhalerar lustgas för att berusa sig, något som ordningsvakten Jan Olof nu vill varna föräldrar för.
Foto: Privat
"Jag tror inte att föräldrar har koll på att det här pågår när deras barn är ute", säger han.
Foto: Privat

Ordningsvakten Jan Olof Zetterberg, 52, har sett en oroande trend som växer fram bland svenska ungdomar.

De inhalerar lustgas för att berusa sig – något som kan vara livsfarligt.

– Jag tror inte att föräldrar har koll på att det här pågår när deras barn är ute, säger han.

Jan Olof Zetterberg, 52, arbetar som ordningsvakt och har under flera år jobbat på svenska musikfestivaler. Den senaste tiden har han sett en alarmerande trend som börjat växa fram.

Han möter i sitt arbete ungdomar som använder lustgas i syfte att berusa sig.

I ett inlägg som han har publicerat på Facebook har han lagt in en bild på ett tältläger på en svensk musikfestival. På marken låg uppemot 500 använda patroner med lustgas.

Lustgaspatroner utspridda på en festival där Jan Olof jobbade.
Foto: Privat

– Jag tror inte att de förstår hur farligt det kan vara. Vi brukar gå fram till dem och fråga "Fattar ni hur jävla farligt det här är?", men de säger bara att det inte är farligt för att man kan köpa det i vanliga affärer.

Patronerna med lustgas går mycket riktigt att köpa i vanliga matbutiker. Där säljs de som drivmedel till gräddsifoner, alltså ett köksredskap som används för att göra vispgrädde.

Lustgas används också i utspädd form som smärtlindring vid operationer eller förlossningar.

"Föräldrarna tar inte ansvar"

Inhalerar man ren lustgas, som flera ungdomar gör enligt Jan Olof Zetterberg, finns det en risk för dödsfall.

– Vi har sett att det här är vanligt sedan kanske tio år tillbaka, men droppen rann över för mig häromdagen när ungdomarna visar en så oförstående attityd till att det här faktiskt kan vara farligt, säger Jan Olof Zetterberg.

Samtidigt är Jan Olof noga med att påpeka att det är en liten andel av alla ungdomar som till exempel besöker en musikfestival som använder lustgas för att berusa sig.

– Man kan nog skylla det här på att föräldrarna inte tar ansvar. Jag tror inte att föräldrar har koll på att det här pågår när deras barn är ute.

Av det skälet valde han att på Facebook skriva en varning till föräldrar om den oroande trenden. Inlägget har delats närmare 2 000 gånger.

– I kommentarerna är det många som skriver att de inte hade någon aning om detta.

Överläkaren: Kan leda till döden

Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att det är mycket farligt att inhalera ren lustgas – vilket är vad ungdomar som tar det för berusning på festivaler gör.

– Man får ur sig så mycket syre från blodet att man blir blå om läpparna och tappar all syretransport. Det är som en väldigt snabb kvävning. Då triggar man stresshormoner vilket leder till ett enormt adrenalinpåslag. Det kan i sin tur rubba hjärtrytmen vilket kan leda till att man dör.

Det finns dock få dödsfall som kan kopplas till inhalerande av lustgas, säger Kai Knudsen.

– Sporadiskt ser vi dödsfall, men det är inte i någon stor utsträckning om man ser till att lustgas använts som partydrog av och till under många år.

Lustgas

Lustgas används främst som smärtlindring vid förlossningar och inom tandvården, eller för att kunna inleda narkos med något annat preparat.

Det kan också användas som drivmedel i vissa typer av motorer.

Lustgas är inte narkotikaklassat och är relativt ofarligt vid kontrollerad användning. När lustgas används för till exempel bedövning sker det i utspädd form.

– Oftast får man inte i sig kanske mer än 50 procent lustgas, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Men när lustgas inhaleras i ren form kan det vara livsfarligt.

– Om man inte får någon tillförsel av luft eller syre så kan det leda till dödsfall. Det handlar om att syremättnaden i blodet blir så låg att det fungerar lite som en kvävning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.