Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fästmön om sorgen efter mordet: ”Ett trauma för mig”

Hatice Cengiz talar i Representanthusets utrikesutskott. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Jamal Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Foto: ALI HAIDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

När den saudiske regimkritikern Jamal Khashoggi gick in på konsulatet för att hämta dokumenten för deras giftermål väntade fästmön Hatice Cengiz utanför.

Khashoggi kom aldrig tillbaka och nu berättar Hatice Cengiz för amerikanska medier om sorgen.

– Om jag kunde skulle jag fråga vad han kände på slutet, när han insåg att de skulle döda honom, säger hon till Washington Post.

Hatice Cengiz besöker just nu USA för att vittna inför en utredning i kongressen. I amerikanska medier riktar hon skarp kritik mot president Donald Trumps respons på mordet på hennes fästman.

Men hon berättar också om den stora sorg som hon levt med sedan mordet i oktober förra året.

– Särskilt den senaste tiden har jag frågat mig själv, om jag kunde träffa Jamal igen, vad skulle jag säga, säger Hatice Cengiz med tårarna rinnande ner för kinderna i en tv-intervju med Washington Post.

Hatice Cengiz kritiserar USA:s hantering av Khashoggis död. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

– Förmodligen skulle jag fråga honom om han var arg på mig. Jag skulle fråga vad han kände på slutet, när han insåg att de skulle döda honom. Vad kände han?

Jamal Khashoggis och Hatice Cengiz träffades i Istanbul

De träffades första gången på en konferens i Istanbul i maj 2018 där Cengiz intervjuade Khashoggi i hennes roll som forskare. De blev snart ett par och Khashoggi friade.

Kärlekshistorien tog ett abrupt slut när Khashoggi i oktober besökte Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att få ut nödvändiga dokument för giftermålet. Cengiz väntade utanför, men hennes fästman kom aldrig ut igen.

FN har i samband med sin utredning slagit fast att mordet planerats långt i förväg av den saudiska staten. Turkiska utredare har sagt att journalisten kvävdes ihjäl och att mordet var beställt av saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. 

Planerade ett liv i USA

För ABC News berättar Hatice Cengiz nu om hur de förberedde sig för sitt framtida liv i Washington DC, där Khashoggi bodde sedan han flytt Saudiarabien.

– Jag var lyckligare än jag någonsin varit i mitt liv. Att komma tillbaka hit sju månader senare för att vittna om en väldigt stor tragedi är faktiskt ett trauma för mig, säger hon, enligt tv-kanalen.

Kronprins Mohammed bin Salman. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump bjöd in Hatice Cengiz för ett samtal. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

På torsdagen vittnade hon i den amerikanska kongressen i ett försök att belysa vikten av fri press och hoten mot dem som rapporterar om brott mot mänskliga rättigheter. Hon kritiserade också USA:s agerande efter mordet på hennes fästmö.

– President Trump sa att det här skulle lösas och Nancy Pelosi sa att det här var oförlåtligt. Men det har gått åtta månader och inget har gjorts. Det var inte bara Jamal som dödades. De värderingar som USA står för dödades också, sa Cengiz, enligt Fox News.

Öppnar för samtal med Trump

Hatice Cengiz bjöds in för ett samtal med Donald Trump efter mordet, men hon avstod då. Nu säger hon till CNN att hon är redo att möta presidenten.

– Jag skulle vilja träffa honom. Jag vill berätta om hur min relation med Jamal var, säger hon.

Donald Trumps administration har som svar på mordet infört sanktioner mot 17 saudiska statstjänstemän misstänkta för inblandning. Donald Trump har sagt att kronprinsen Mohammed bin Salmans roll förmodligen aldrig kommer att bli känd.