Fästingmedel för hund kan leda till döden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bravecto är en tuggtablett som lanserades i Sverige 2014.
Foto: Unknown / UNKNOWN
Flera amerikanska och europeiska biverkningsrapporter har larmat om att medlet skulle kunna orsaka förlamning, organsvikt och plötsliga dödsfall. Under 2016 kom 14 svenska rapporter om dödsfall.
Foto: Nejc Gajic

EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, ska specialgranska det populära fästingmedlet Bravecto, rapporterar lantbrukstidningen ATL. Flera amerikanska och europeiska biverkningsrapporter har larmat om att medlet skulle kunna orsaka förlamning, organsvikt och plötsliga dödsfall. Under 2016 kom 14 svenska rapporter om dödsfall.

– Jag vet att det är en stor oro och att många har ögonen på Bravecto. Än så länge har vi inte sett något samband i Sverige, säger Susanne Stenlund, veterinär på Läkemedelsverket.

Bravecto är en tuggtablett som lanserades i Sverige 2014. Tillverkaren MSD Animal Health menar att medlet är tryggt, trots larmen.

– Det finns ett fall där vi inte kan utesluta ett möjligt samband. Det var en hund som fick en mag-tarminfektion fem dagar efter behandling. I de övriga fallen finns inget som pekar på Bravecto, säger Agneta Gustafsson, medicinsk chef på företaget, till ATL.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.