Sannolikt finns det färre fästingar nästa sommar. Fästingarna dör nämligen i det kalla vädret. Foto: Andreas Altenburger /Colourbox
Sannolikt finns det färre fästingar nästa sommar. Fästingarna dör nämligen i det kalla vädret.  Foto: Andreas Altenburger /Colourbox

Fästingarna dör i
hårda vinterkylan

Publicerad

Positivt eller inte - men fästingarna dör i kylan.

Det kommer därför sannolikt att finnas färre fästingar till sommaren efter den hårda vintern.

Att det är kallt har få missat och det kalla snöfattiga vädret gör att många fästingar dö. Finska YLE berättar att fästingar klarar sig bra i plusgrader. Men det är kallblodiga djur och av den anledningen måste de krypa långt ner i marken för att skydda sig mot kylan.

Men då det är lite snö, blir det svårare för dem att få skyddet och fler dör.

– Om det är lite snö och mycket tjäle förväntar man sig att de fryser bort, säger professor Sven Bergström vid Umeå universitet till SVT Västerbotten som också återger YLEs uppgifter.

Färre fästingar till sommaren

Därför kommer det, , tror biologerna vid Åbo universitet, att finnas färre fästingar till sommaren. En annan aspekt är också att gnagare - som ofta är värdjur för fästingar - får det svårare under vintern och också de blir färre vilket gör det svårare för fästingar att sprida sig.

YLE berättar också att forskare vid Åbo universitets biologiska institution att folk under förra året skulle skicka fästingar till Zoologiska museet för att kunna artbestämmas.

På det viset kunde man få grepp om hur spridd taigafästingens var i Finland. Många i Finland uppmärksammade uppmaningen och universitetet fick 6 619 brev som med totalt över 20 000 fästingar.

Allt är inte undersökt ännu men forskarna har fått veta att taigafästingen är mer utbredd än man tidigare trott. Den verkar trivas speciellt bra i kustområdena längs med Bottniska viken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag