Fästing-terminatorn tar kål på krypen

Här är roboten som dödar fästingar.
Foto: Abcnews.com

NEW YORK. De blodsugande krypen kan vara ett minne blott.

Nu finns fästing-terminatorn.
I vissa tester dödade forskarna alla blodsugare.

En grupp forskare från Militärinstitutet i Virginia kan snart rulla ut ett dödligt vapen för fästingarna.

Forskaren James Squire som leder projektet säger till ABC News att han fick idén att utveckla roboten när han upptäckte fästingar på sin lille son.

Efter att ha utvecklat den unika fästing-terminatorn skickades den ut på test på terräng där skolor förbjudits att ha aktiviteter på grund av de blodsugande krypen.

Resultatet var dödligt bra.
– Vid varje test fick vi bort 75, 90 eller 100 procent, säger James Squire till ABC News.

Lockar att bita

Hemligheten med roboten är att den efterliknar en levande värd — och lockar blodsugarna till att bita.
– Fästingarna kan känna av små mängder av koldioxid och vibrationer femton meter bort, säger James Squire.

Fästingarna tror att de ska börja suga blod ur en människa, men klamrar sig fast vid roboten i stället, upptäckte forskarna. Fördelen är att roboten inte lämnar några gifter eller andra skadliga ämnen i naturen.

Om fler tester visar lika bra resultat planerar forskarna att kommersialisera fästingrobotarna.

Sprider sjukdomar

Blodsugarna kan bland annat sprida virussjukdomen TBE som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Varje år rapporteras 150-200 fall i av TBE i Sverige. Dödsfall förekommer men är ovanliga.

Sjukdomen är vanligast längs ostkusten och de flesta fallen har smittats inom Upplands och Södermanlands skärgårdar omkring Mälaren, enligt Smittskyddsinstitutet. Inkubationstiden är vanligen en till två veckor.

Fakta fästingbett

Så skyddar du dig mot fästingbett

 Fästingar trivs bäst i gräs och buskar, helst där det är fuktigt. När du vistas i fästingtät miljö bör du använda stövlar och långbyxor, med byxorna instoppade. Stoppa även ned skjortan eller tröjan innanför byxlinningen.
 Kontrollera kläder regelbundet och borsta av fästingar. Inspektera din kropp noga varje gång du vistats i fästingområde. Hos barn sitter fästingarna oftast på huvudet, kolla särskilt vid öronen och hårfästet.
Oftast tar fästingarna tid på sig att välja ett lämpligt ställe att bita och därför kan det vara klokt att duscha, bada eller kamma håret.

Om du blir biten

Ta bort fästingen snarast med en pincett eller fästingborttagare. Greppa fästingen så nära huden att du kan dra den rakt ut. Vrid inte eftersom mundelar kan fastna i huden.
Tvätta såret med desinfektionsmedel och tvätta händerna med tvål och vatten.
 Om en del av fästingen fastnade kan du vänta några dagar. Normalt uppstår en inflammation och då kan resterna av fästingen tas bort med en pincett eller nål.
 Sök genast vård om du får feber, huvudvärk eller känner dig sjuk på annat sätt.
Källa: Smittskyddsinstitutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.