Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Fascinerad att det blivit debatt om mig"

I torsdags medverkade svenske Nils Bildt i programmet "The O'Reilly Factor". Foto: Fox News/Skärmdump
Bill O'Reilly. Foto: Richard Drew / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenske Nils Bildt medverkade i Fox news som "säkerhetsrådgivare".

I programmet gav han Trump rätt i sin beskrivning av Sverige som ett flyktingpolitiskt skräckexempel.

Nu bryter han tystnaden i den första svenska intervjun i "Studio Ett" i Sveriges Radio.

– Jag fascinerad över varför detta har blivit en debatt om mig, jag är egentligen inte intressant i sammanhanget, säger han i "Studio Ett".

DN avslöjade under kvällen hur Nils Bildt försökt agera medlare i ett kidnappningsdrama under 2015.

Svensk invandringspolitik och brottslighet har hamnat i det internationella strålkastarljuset under den senaste veckan.

Mycket tack vare ett par uppmärksammade inslag i Fox News, som Donald Trump refererade till i sitt tal i Florida förra helgen.

I torsdags medverkade svenske Nils Bildt i programmet "The O'Reilly Factor" och gav Trump rätt i sin beskrivning av Sverige som ett skräckexempel vad gäller invandring.

"Är oberoende"

I programmet kallades han för svensk rådgivare i försvar och säkerhet - men varken svenska UD eller försvarsmakten kände till experten.

Under måndagen medverkar Nils Bildt i Sveriges Radio program "Studio Ett".

Han menar i programmet att det skett en missuppfattning vad gäller hans titel i programmet, något som han skyller på Fox News.

– Jag är en oberoende rådgivare i säkerhetsfrågor. Jag jobbar inte för regeringen, jag har aldrig jobbat för något statligt organ, säger Nils Bildt till Sveriges Radio.

Han fortsätter:

– Jag fascinerad över varför detta har blivit en debatt om mig, jag är egentligen inte intressant i sammanhanget.

Han står fast vid den bild om svensk invandring som han lägger fram i programmet.

– Jag tycker inte att jag har sagt något som är osant, jag sa att jag tycker att det finns en brist på ärlig och saklig diskussion om invandring, säger han i Studio Ett.

Ville bli aktiv i SD

Många kritiker har hävdat att Nils Bildt, som inte bott i Sverige på omkring 20 år, har en liten trovärdighet när han kommenterar svensk inrikespolitik.

Själv menar han dock att han fortfarande har en fast anknytning till Sverige och har spenderat mycket tid i landet även om han numera är bosatt i Washington.

Under helgen kom uppgifter från Aftonbladet om att Nils Bildt var intresserad av att bli riksdagsman för Sverigedemokraterna under 2013. Men Bildt säger själv i programmet att han inte har någon koppling till SD.

Försökte medla i kidnappningsdrama

Under måndagen rapporterade DN att Nils Bildt försökte medla i ett kidnappningsdrama 2015.

Bildt som då bodde i Japan drev företaget CTSS Japan som uppgavs jobba med säkerhetsfrågor.

Efter att den japanska journalisten Jumpei Yasuda kidnappats i Syrien försökte Nils Bildt medla - mot både familjens och regeringens vilja.

– Men när den japanska regeringen ignorerade hans initiativ kontaktade Nils Bildt till slut också Yasudas fru. Även hon vägrade låta sig företrädas av Bildt eftersom hon inte kunde betala så stora summor som det var fråga om, säger Ryoji Fujiwara, frilansjournalist på byrån The Japan Press och vän till Yasuda enligt DN.

Försvann från Japan

Nils Bildt tog trots det kontakt med kidnapparnas representant och påstod då att han representerade såväl familjen som regeringen.

– Nils fortsatte under tiden att skicka e-postmeddelanden till japanska utrikesministeriet och Yasudas hustru. Han skrev att Yasuda skulle dödas och att han skulle säljas till IS. Men det var inte sant, säger Ryoji Fujiwara.

Yasudas vänner hörde av sig till Bildt och bad honom "sluta ljuga". Men då ska han ha blivit okontaktbar.

– Jag och min kollega gick ut i japanska tidningar och magasin och berättade om detta. Sedan försvann han från Japan, säger Ryoji Fujiwara.

Carl Bildt om Nils Bildt

Nils Bildt har påståtts vara släkt med den förra statsministern Carl Bildt. Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson berättade att Nils Bildt själv har berättat om det.

– Han var i alla fall släkt avlägset med Carl Bildt. Jag tror det var hans mor som var kusin med Carl Bildt, sa Mikael Jansson till SVT Nyheter.

Men Carl Bildt kan inte bekräfta släktbandet.

"Ser bara i andra media att hans mormors far tydligen hette Bildt. Ingen aning om det är sant eller inte. I alla fall inte ens antydan till närkontakt med vår gren av släkten”, skriver Carl Bildt i en kommentar till SVT Nyheter.