Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Farväl och skål, världsreportern

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson minns Ulf Nilsson.
Ulf Nilsson gick bort den 10 mars i år. Han blev 84 år gammal. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ulf Nilsons karriär på Expressen inleddes 1963. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Expressens legendariske utrikeskorrespondent Ulf Nilsons begravning i Sankt Matteus kyrka. Foto: OLLE SPORRONG
Ulf Nilsons dotter Pina Nilsson i Sankt Matteus kyrka. Foto: OLLE SPORRONG
Lina Modin, administrativ redaktionschef på Expressen, vid minnesbordet inne i Sankt Mattieus kyrka. Foto: OLLE SPORRONG
Bengt Bengtzon, tidigare nattchef på Expressen var på plats. Foto: OLLE SPORRONG
Likaså tidigare chefredaktören Staffan Thorsell och hans hustru Solveig. Foto: OLLE SPORRONG
Pengarna & livet-redaktören Anders Andersson. Foto: OLLE SPORRONG
1 / 10

Vi tog avsked av Ulf Nilson till tonerna av ”New York, New York”.

Sedan bjöds det på Dry martini.

”Utrikeskorrespondent”, sa officianten Patrik Pettersson när han under begravningen i Sankt Matteus kyrka i Stockholm sammanfattade Ulf Nilsons liv. ”Världsreporter”, tänkte nog vi andra. 

Ulf Nilson blev 84 år. Han gick bort den 10 mars och i går samlades vi för att minnas en journalistgärning som var enastående. 

Solisten Maria Winther sjönk vackert till organisten Anders Frisks piano, och det var som om allt hängde ihop: prästen berättade att Expressens utsände var där när de amerikanska Apollo-rymdkapslarna sköts upp – sedan fick vi höra ”Fly me to the moon”.

Sådana här tillställningar blir ju ofta rätt tungsinta, det hör förstås begravningar till, men här fanns hela tiden glimten i ögat. Det tror jag huvudpersonen hade gillat.

När vi kom till begravningskaffet väntade där en bartender och ”Ulf Nilsons bar”, så att alla – som han – kunde få sig en Dry martini. 

Rätt många storys om en annan medietid blev det, och många mindes ett otroligt engagemang i sitt kall.

Ernst Klein, tidigare bland annat ledarskribent, politisk redaktör, utrikeschef och faktiskt USA-korrespondent för Expressen, pratade om ”Ulfs fullständigt fenomenala arbetsförmåga”. Ofta omnämns ju då mordet på president John F. Kennedy 1963 som blev något av Nilsons genombrott i Expressens spalter, men här handlade det om när Richard Nixon 1974 lämnade Vita huset på grund av Watergate-skandalen.

Sigurd Glans, som var redaktionschef på Aftonbladet, berättade om sommaren när de jobbade ihop på konkurrenten och hängde en hel sommar. En dag gick Ulf Nilson och tog en kaffe vid Klara kyrkogård. Med chefredaktören Per Wrigstad och andreredaktören Nils Hallerby – på Expressen. Sedan bytte han kvällstidning.

– Journalistik är att göra nuet tydligt, sa Sigurd Glans, och Ulf stod i främsta ledet av all världens reportrar.

 

LÄS MER: Världsreportern Ulf Nilson är död 

Under begravningskaffet serverades Dry martini på ”Ulf Nilsons bar”.

Nilson var korrespondent placerad i bland annat Paris och New York, och det är svårt att i dag föreställa sig hur stor han var. Tidningsklipp, böcker och fotografer som familjen sammanställt blev under begravningskaffet till en unik samling som vi alla begeistrat tittade på. 

Tänk att han gjorde reklam för American Express, efter att ha varit med och hyrt ett helt passagerarplan. (Myten säger att Ulf Nilson gjorde det ensam med sitt eget Amex-kort, men det var en hel hoper pressfolk som gick samman.)

Tänk också att han gjorde reklam för Canon: ”Hans artiklar väger tungt. Hans skrivmaskin väger 2,7 kilo.”

Bland gästerna i går såg jag förre SVT-program­ledaren Per Ragnar och förre försvarsministern Anders Björck, när jag raskade in i kyrkan – kanske sist av alla. 

Jag hade brutit upp från ett ännu pågående möte i Rosenbad med bland andra justitieminister Morgan Johansson, digitaliseringsminister Peter Eriksson, Youtubes Europa-chef Ben McOwen Wilson och Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter om ansvaret för vad som sprids på nätjättarnas plattformar, och jag blev glad att se att så många före detta och nuvarande kollegor som satt i bänkarna.

 

LÄS MER: Vännerna minns Ulf Nilson: ”Enorm energi” 

Ulf Nilsons tidigare kolleger Knut-Göran Källberg och Gunnar Johansson stod fanvakt med Expressen-flaggor. Foto: OLLE SPORRONG

Bland gästerna var flera tidigare Expressen-chefer, som chefredaktören Staffan Thorsell, adminstrative redaktören Lars Flodström, Pengarna & livet-redaktören Anders Andersson, redaktionschefen Ulf Persson, nyhetschefen Stig Hoffman och nattcheferna Bengt Bengtzon och Bosse Andersson. 

Flera tidigare medarbetare syntes också: redigeraren Chatarina Sayah, reportrarna Kerstin Matz, Peter Svensson och så utrikeskorrespondenterna Gunnar Johansson och Knut-Göran Källberg som båda var fanbärare för geting- respektive Expressen-fanorna.

Flera i dagens Expressen-ledning var där: kulturchefen Karin Olsson, redaktionscheferna Lina Modin, Magnus Alselind och Klas Granström, grävchefen Christian Holmén, redaktionssekreteraren Lotta Cramne reportagechefen Christofer Brask och Dina Pengar-redaktören Leif Brännström. Liksom inloggat-reportern Peter Thunborg.

Ulf Nilson under mötet med Moder Teresea i Indien. Foto: JAN DELDEN

I mitt tal slog jag fast att mycket är annorlunda i dag, jämfört med 1962 när Ulf Nilson började på Expressen, men att den ambition som så många vittnade om ännu tjänar till inspiration för yngre generationer journalister.

En gång hörde också jag Ulf Nilson extemporera in text till den så kallade mottagningen på Expressen, där man skrev ner det som i princip var ett radioreferat i telefon från en tungviktsfajt i boxning, och det var också en snarast religiös upplevelse. Om än annorlunda från dem som officianten Patrik Pettersson är van vid, även om han summerade världsreporters liv väl.

Ulf Nilson efterlämnar de tre döttrarna Nina, Pina och Grina med barnbarnen Leo, Alma och Sabina samt exhustrun Margareta Fant. Ulf Nilsons fru, Aino Heimerson, avled 2014.