Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fartyget ska rymma 1790 flyktingar

På Ocean Gala ska 1790 personer bo.

Migrationsverket har hittat ett nytt asylboende - på vatten.

Det är kryssningsfartyget Ocean Gala, som ska rymma 1790 personer.

– Det är en liten pusselbit men en viktig sådan för att hitta nya boendeplatser. Fartyget är byggt för att folk ska trivas, säger Willis Åberg, avdelningschef för bland annat boendefrågor på Migrationsverket.

Redan i höstas började asylboende på vatten vara aktuellt eftersom det var akut brist till lands.

Och nu har alltså Migrationsverket bestämt sig för att skriva kontrakt med två olika företag, för att leverera boende - något som både Allehanda.se och Aftonbladet rapporterat om.

Det är ena företaget är US Shipbrokers, som kommer stå för kryssningsfartyget Ocean Gala. Fartyget byggdes 1982 och var en gång i tiden världens största kryssningsfartyg.

– Med fartyget kommer vi skriva kontrakt med under veckan. Det är ambitionen, säger Willis Åberg, avdelningschef för bland annat boendefrågor på Migrationsverket.

Fartyget kan hamna i Härnösand

Migrationsverket vet ännu inte i vilken hamn som fartyget kommer placeras i men enligt Allehanda.se har företaget US Shipbrokers sökt bygglov i Härnösands hamn.

Enligt tidningen kommer dock kommunen med största sannolikhet säga nej till bygglovet.

Migrationsverket kommer att betala 453 kronor per boende och dygn. Totalt rymmer Ocean Gala 1790 personer så vid fullsatt skulle summan landa på drygt 800 000 kronor per dygn.

– Det är en totalsumma. Mat, bemanning och allt annat är inkluderat, säger Åberg.

Bostadsplattform för 500 personer

US Shipbrokers har två månader på sig på att ordna en hamnplats.

– Det viktiga är att vi hittar en kommun som godkänner detta. Och det är en stor båt med så alla hamnar kan inte ta emot den, men det finns några stycken, säger Åberg.

Migrationsverket har också utöver fartyget tänkt skriva ett avtal med företaget Tore Ulff Chartering AB. De ska leverera en bostadsplattform för minst 500 personer.

– Bostadsplattformen ska dock besiktigas först innan vi tar nästa steg där med kontrakt och det är ännu oklart var den kommer att ligga, säger Åberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.