Färskpotatisen framtidens juleklassiker?
Färskpotatisen framtidens juleklassiker?

Färskpotatis till julbordet

Publicerad
Uppdaterad
Skinka. Prinskorv. Och färskpotatis. Så kommer det att se ut på många julbord i år. I Helsingborg förväntas cirka 400 kilo färskpotatis att säljas till jul. För första gången är årets sista skörd såld - innan den dragits upp ur jorden.
Färskpotatis är inte längre något vi bara äter på midsommar. Numera finns det även i flera hem under jul och nyår. Jens Åhslund, trädgårdsmästare vid Hallandsåsens plantskola i Laholm, satte potatis så sent som i augusti och nu är det dags att skörda. För första gången är skörden såld, innan den är uppdragen ur jorden. - Folk har fått upp ögonen för färskpotatis även till jul och nyår. Efterfrågan har ökat, säger han. Lotta Mellberg och Björn Holm på Asknäs gård gräver upp julens färska potatisskörd.

Såld till ICA

Skörden som i år räknas till 400 kilo är såld till ICA Helsingborg och enligt Jens Åhslund får man räkna med att betala upp till 70 kronor per kilo för de gyllene knölarna i jul. - Det är kul att kunna erbjuda sina nyårsgäster en sommargrej mitt i vintern. Årets milda höstväder har underlättat odlingen, och gjort att potatisen har en mycket hög kvalitet, enligt Jens Åhslund. - I fjol var det flera centimeter tjäle i marken vid den här tiden. Det slipper jag i år, konstatera han. Färskpotatisen som skördas så är års ska dessutom vara godare än den som kommer vid midsommar. - Den smakar betydligt mer, eftersom den har växt långsamt. På grund av den ökande efterfrågan på färskpotatis i december räknar Jens Åhslund med att utöka skörden till nästa år. - Det ser bra ut, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag