Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färre testas för coronaviruset – knappt 28 800 testades

Anders Tegnell vill lätta på förbudet – under tisdagen kommer nya uppdaterade restriktioner.
Lena Hallengren har satt som mål att 100 000 coronatester ska utföras i veckan. Men förra veckan testades bara 28 000 personer – 4000 färre än veckan innan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronatest.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYR¿N / FREDRIK SANDBERG
Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har ett mål på 100 000 coronatester i veckan. 

För två veckor sedan låg antalet på drygt 32 000 – och förra veckan var det ännu lägre.

Moderatledaren Ulf Kristersson angriper nu regeringen:

– Det är helt obegripligt, säger han till TT. 

Sverige har laboratoriekapacitet att utföra 100 000 tester i veckan, men utvecklingen tycks alltså nu gå åt fel håll.

Från en uppgång till 32 700 för två veckor sedan, har antalet nu sjunkit igen, till knappt 28 800.

– Det är klart att det inte ska gå i fel riktning, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT, men säger att det kan ha spelat in att det var helgdag i torsdags och klämdag i fredags.

Hon upprepar sina kommentarer från helgen, och säger att de 21 regionerna har ett stort ansvar för det blir mer fart på testningen.

Kristersson: Förstår inte ens hur det är möjligt

M-ledaren Ulf Kristersson reagerar starkt när han får höra nyheten.

– Jag förstår inte ens hur det är möjligt. Vi har hållit på med detta i elva veckors tid och det har varit uppenbart att detta måste ske, säger Kristersson till TT och fortsätter:

– Det har skrivits strategier och lagts planer och det har uttrycks frustration och så händer det inte mer än så här.

”Kan få förödande konsekvenser”

Moderatledaren säger att det låga antalet test ”kan få helt förödande konsekvenser”.

– Det ena är att människor som absolut ska vara på jobbet och människor som absolut inte ska vara på jobbet inte kan fatta rationella beslut för man vet inte (om man är sjuk), säger Kristersson och fortsätter:

– De andra är att när vi nu ser andra länder öppna upp, och vi också vill återstarta ekonomin, då måste man kunna veta vad som händer när människor går tillbaka och samlas på sina arbetsplatser.

Hallengren: Jag var lite naiv

Socialminister Lena Hallengren (S) var nyligen med i i Ekots Lördagsintervju, där hon fick hon frågor om varför Sverige inte klarar målet på 100 000 tester i veckan.

Då la hon delvis ansvaret på regionerna och uttryckte sin förvåning över att regionerna inte visat framfötterna när nyheten kom om den utbyggda analyskapaciteten. 

– Jag hade nog, möjligen lite naivt, trott att när de här 100 000 i analyskapaciteten fanns presenterat nationellt och staten sa att de skulle stå för kostnaden, då trodde jag att det skulle vara lite mer huggsexa om att få sin del utav de här testerna, säger hon i Ekots Lördagsintervju

Hon var också förvånad över att det varit ”så svårt i regionerna att bygga provtagningskapaciteten på marken”.

Testmaterialet finns inte

Flera personer har dock motsatt sig Lena Hallengrens inställning, och säger att det i regionerna inte saknas vilja att testa – utan material.

Både Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, och akutläkaren Katrin Hruska försvarade regionerna i SVT:s ”Helgstudion”, där de förklarade att testmaterialet helt enkelt inte finns.

– Vi testar inte alla för att det finns begränsad testmöjlighet och då får man följa riktlinjerna för den verksamhet man jobbar i, sa Katrin Hruska till SVT.

WHO: Risk för ”andra virustopp” i länder som öppnar upp

Kan drabba länder som öppnar upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.