Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färre söker asyl under coronakrisen

Lena Hallengren om coronakommissionens arbete med socioekonomiska skillnader.
Under det första halvåret i år sökte omkring 7 000 personer asyl i Sverige. Det är en minskning med 30 procent jämfört med motsvarande perioder 2018 och 2019Foto: ALEX LJUNGDAHL

Antalet asylsökande i Sverige minskar kraftigt.

Under första halvåret i år minskade antalet asylsökande med 30 procent – och i maj ansökte färre personer asyl än under någon enskild månad under hela 2000-talet.

Coronapandemin märks tydligt på antalet asylsökande. Under det första halvåret i år sökte omkring 7 000 personer asyl i Sverige. Det är en minskning med 30 procent jämfört med motsvarande perioder 2018 och 2019, skriver Sydsvenskan.

– Det är svårt att resa i dessa tider. Dessutom var det relativt få som sökte asyl i Europa redan innan coronakrisen kom, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket, till tidningen.

Migrationsverket har tidigare räknat på att om reserestriktionerna börjar lättas i sommar så skulle 21 000 asylsökande komma hit i år. Men om det blir fortsatt svårt att resa i sommar och under hösten bedöms den siffran bli avsevärt lägre.

Färre än under hela 2000-talet

Enligt Sveriges Radio Ekot är antalet öppna ärenden det lägsta på åtta år.

Under maj månad har färre personer sökt asyl än under någon enskild månad under 2000-talet. Och då trycket har minskat på myndigheten har man även kunnat arbeta av ärenden på hög.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.