Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Färre kvinnor leder Sveriges kommuner

”Om det ser ut så här har vi ett bekymmer. Men kvotering är inte vägen ur det”, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. Foto: Pressbild

Färre kvinnor leder Sveriges kommuner efter höstens val jämfört med den föregående mandatperioden, skriver Dagens Samhälle.

Efter valet 2014 fanns 108 kvinnor på posten som kommunstyrelseordförande, men efter valet 2018 hade siffran sjunkit till 93 kvinnor.

Sajten har jämfört fördelningen mellan män och kvinnor på toppositionen i de tre partier som har tillräckligt många ordförandeposter för att en jämförelse ska vara meningsfull: Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet.

C har störst kvinnlig representation

Centerpartiet har störst kvinnlig representation på toppositionen, 45 procent. Socialdemokraterna hamnar i mitten med 31 procent kvinnor. Moderaterna har den lägsta representationen med 29 procent kvinnor, skriver sajten.

– Om det ser ut så här har vi ett bekymmer. Men kvotering är inte vägen ur det, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

Tre av de tio största kommunerna har en kvinna som kommunstyrelsens ordförande, jämfört med sju efter valet 2014.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!