Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färre förlossningsskador i hela landet – minskat med 17 procent

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Arkivbild.Foto: FELIX HEYDER / DPA/IBL

Antalet allvarliga förlossningsskador minskar i hela landet.

På fem år har skadorna minskat med 17 procent – och trenden fortsätter i år, rapporterar SVT.

Det visar ny statistik från Graviditetsregistret.

Antalet stora bristningar vid förlossningar minskade med mer än två procent 2018–2019 och minskningen fortsatte första halvåret 2020, rapporterar SVT som citerar nya siffror från Graviditetsregistret.

Det minskade antalet skador beror bland annat på att man satsat på att utbilda barnmorskor, läkare och undersköterskor. Det har lett till att rutiner vid förlossningar har ändrats.

Låter det gå långsamt

– För ett antal år sedan trodde man att man skulle föda snabbt ... Men nu har det visat sig att det inte alls bör gå till så, det leder snarare till fler bristningar, säger Michaela Granfors, förlossningsläkare på Karolinska universitetssjukhuset och registerhållare för Graviditetsregistret, till SVT.

Hon förklarar att man i ställer låter det gå långsamt under de sista värkarna och att man inte uppmuntrar den födande kvinnan att ”ta i”.

– Det handlar mycket om kommunikation med kvinnan och att ge rätt instruktioner, säger hon.

”Finska greppet”

Antalet bristningar av de två högsta graderna, tredje och fjärde, vid förlossning var 2014 totalt 2 647 i hela landet. Förra året var siffran nere 2 198 – och ligger kvar på den nivån med 1 091 fall registrerade första halvåret i år.

Michaela Granfors förklarar att den klassiska ”gynställningen” ökar riskerna. Att föda på sidan eller på knä minskar däremot risken för bristningar. Hon beskriver något hon kallar ”finska greppet” som sätts in under de sista värkarna och ger bra resultat.

– En del i skyddet av mellangården är att barnmorskan ”stödjer” den med ena handen under de sista värkarna. Finska greppet är ett exempel på det, säger Michaela Granfors, säger hon till SVT. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.