Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Färre brott anmäldes under förra året

Genrebild.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Brottsanmälningarna minskade förra året totalt sett, visar ny statistik från Brå. Men det skiljer sig åt för olika brottstyper – medan anmälningarna om stöld och bedrägeribrott minskade ökade de som rörde brott mot person, som våldtäkter och ofredanden.

Cirka 1,47 miljoner brott anmäldes under 2021, visar Brottsförebyggande rådets, Brå:s preliminära statistik över anmälda brott. Det är en minskning med fem procent, eller 84 400 anmälningar, jämfört med året dessförinnan.

De kategorier som minskade som mest var stöld- och tillgreppsbrott, samt bedrägeribrott. Den största minskningen gällande den sistnämnda kategorin gällde kort- och identitetsbedrägerier.

Även bostadsinbrotten minskade, särskilt i villor. Anmälningarna om personrån var också de färre, bland såväl vuxna som barn.

Däremot ökade anmälningarna inom kategorin brott mot person, med två procent. Den största ökningen gällde brottstyperna ofredande mot person över 18 samt dataintrång, skriver Brå i ett pressmeddelande.

Anmälningarna om misshandel minskade något, medan våldtäktsanmälningarna ökade med fyra procent. Bland kvinnor över 18 anmäldes 5 250 våldtäkter vilket innebär en ökning med tolv procent jämfört med 2020. En tredjedel av dessa brott rörde våldtäkter av närstående i en parrelation.

Även anmälningarna om sexuella ofredanden ökade, med elva procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.