Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Farmodern födde sitt barnbarn: ”En gåva”

Några av dagens största utrikesnyheter. Fler hittar du på Expressen.se.
Cecile Eledge från Nebraska födde sin sons barn. Foto: ARIEL PANOWICZ / AP TT NYHETSBYRÅN
I mars blev hon farmor – och nu berättar hon om graviditeten i en intervju med ITV. Foto: ARIEL PANOWICZ / AP TT NYHETSBYRÅN

I mars födde 61-åringen sitt eget barnbarn, efter att ha varit surrogatmamma åt sin son.

Nu berättar hon om graviditeten och förlossningen i en stor intervju med ITV.

– Vi gjorde något som inte står i medicinböckerna. Vi gjorde inte det normala, säger nyblivna farmor Cecile Eledge från Nebraska till ITV.

När 61-åriga Cecile Eledges son Matthew och hans make Elliot Dougherty ville skaffa barn ställde hon upp som surrogatmamma – och efter nio månader födde hon i april sitt eget barnbarn, rapporterade nyhetsbyrån Reuters då.

Den ovanliga surrogatmamman beskrev det hela som ”en gåva till sonen”, och den annorlunda graviditeten blev en världsnyhet.

– Folk från hela världen har hört av sig och vill hjälpa till på något sätt, sade sonen tillika pappan Matthew Eledge till nyhetsbyrån i mars.

Nu har Cecile, tillsammans med den lilla familjen, berättat om förlossningen i en tv-intervju, skriver Daily Mail.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10162133580705554&set=a.10150290470370554&type=3

– Vi gjorde något som inte står i medicinböckerna. Vi gjorde inte det normala, säger farmor Cecile Eledge från Nebraska till ITV, enligt Daily Mail.

Trots att Cecile hamnade i klimakteriet för tio år sedan, och att hon sist genomgick en förlossning för tre decennier sedan, uppger farmodern att hon inte skulle tveka på att göra om det.

Pappan: ”Jag är helt slut”

På frågan om Cecile någonsin kände svårigheter kring att lämna i från sig barnet efter förlossningen, berättar farmodern att det inte alls var några konstigheter. Hon hade aldrig sett på graviditeten som något annat än att hon bar på sitt barnbarn.

– Jag befann mig i skedet av mitt liv där jag inte längre ville ha barn, säger hon i tv-intervjun.

– En av de häftigaste stunderna var när jag höll mitt andra barnbarn i famnen då jag var fyra eller fem månader gravid, så kände jag barnet sparka och tänkte: ”Wow, få farföräldrar kan säga att jag håller mitt barn barn här på jorden, medan jag har mitt andra barnbarn i min livmoder.

– Det var ett häftigt minne och ett ögonblick jag har som inte många andra får uppleva.

Barnet, som fått namnet Uma, är nu några månader gammalt, och matas med bröstmjölk som en av föräldrarnas vänner förser henne med. 

Men trots att sättet som Uma kom till jorden på är väldigt speciellt, menar pappa Matthew att den unika känslan lagt sig. Trots att han kände eufori när flickan föddes, och menade att han efter det ville ”ha en miljard barn”, uppger han nu att fem månader med ett gråtande spädbarn har fått honom att tänka om.

– Jag är helt slut, skämtar han i intervjun.

Många har berörts av familjens historia, och farmor Cecile har hyllats vitt och brett i sociala medier, skriver Daily Mail.