Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Farmen"-Åza tappade håret

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Stressen och svälten under inspelningen av "Farmen" fick utmanaren Åza Brennander Petersson att tappa håret.

- Det föll av i stora tussar.

Åza Brennander.
Foto: FOTO:

Hon har sett frisk och pigg ut hela tiden på "Farmen". Men efter två veckor i skogen var utmanaren Åza Brennander Petersson, 32, helt utmattad. - Jag höll på att svimma, jag höll på att kräkas, jag var alldeles yr, berättar hon. Utmanarna levde under stor stress, då de tvingades överleva på egen hand i skogen och livnära sig på lite ärtsoppa och blåbär. - Jag fick veta att vi var utvalda att bo i skogen just för att vi var psykiskt och fysiskt starka. Det ska ganska mycket till innan jag blir stressad. Men jag tror kroppen fick en chock, säger Åza.

"Tappade jättemycket hår" När Åza kom hem blev problemen värre. - Naglarna blev sköra och jag tappade håret. Håret blev så tunt att Åza var tvungen att ta till "hårförtjockning", sätta in lösa slingor.  - Jag vågar inte ta bort dem, då blir jag väl flintskallig. De får sitta ett tag till, säger Åza Brennander Petersson. Även Lena Halldin, 42, fick se håret falla av efter "Farmen". - Jag tappade jättemycket hår. Både frisören och mina vänner märkte det, säger Lena Halldin.

Växer oftast ut igen Stressforskaren Aleksander Perski vid Karolinska sjukhuset i Stockholm säger att håravfallet kan bero på de yttre påfrestningar som Åza och Lena utsattes för. - Ja, självklart. För mycket av krav och för lite av återhämtning, näring och mineraler kan ge den formen av långvariga effekter, säger han. Hår som ramlar av på grund av stress växer oftast ut igen efter en tid, enligt Aleksander Perski. Projektledaren för "Farmen", Fredrik Arefalk på TV4, säger att han inte kände till Åzas håravfall. Kan TV4 ersätta Åza för kostnaderna? - Åza får gärna vända sig till mig. Om deltagarna får problem under inspelningen försöker vi hjälpa dem på bästa möjliga sätt, till exempel med besök hos tandläkare, läkare eller psykolog.

FAKTA

Fler som tappat håret
Sångerskan Emma Andersson, deltagare i Robinson 2003, tappade håret efter tiden på Robinson-ön.
Programledaren Pernilla Månsson-Colt tappade håret som 24-åring efter den svåra stress som drabbade henne sedan hennes far varit svårt sjuk.
Sångerskan Emilia Rydberg blev så sjuk av stress efter sin dunderhit "Big, big world" 1998 att hon tappade håret.

Stressreaktioner
Enligt stressforskare Aleksander Perski har kroppen två egna "stressprogram" som sätts i gång när kroppen känner sig hotad:
"Kamp och flykt": man blir ovanligt aktiv, har hög puls och svårt att sova.
"Spela död": man blir passiv och isolerar sig.

KÄLLA: Aleksander Perski, stressforskare och psykologidocent vid Karolinska Institutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.