Farligaste fångarnas liv i superfängelset

Fenix är Kumlaanstaltens superbunker. Här sitter flera av Sveriges farligaste fångar inspärrade.
Sultan Al Amin och Hassan Al-Mandlawi döms för terrorbrott 2015.

För första gången väljer terrordömde Sultan Al Amin, 31, att ställa upp på en intervju. Han anklagar Bernard Khouri, 36, för att inte tala sanning.

- De extra vakter de har haft kanske berodde på att de ville ge honom beskydd, säger terrordömde Al Amin.

LÄS MER: Fångarna i Kumlas säkerhetsbunker

LÄS MER: Gängledaren hotar slita terroristen i stycken


Det blev en kort tid på samma avdelning i superbunkern Kumlaanstaltens säkerhetsavdelning Fenix. Via försvararen Mia Sandros har göteborgaren Sultan Al Amin svarat på Expressens frågor om händelsen på Fenix.

Enligt domen deltog Al Amin och Hassan Al-Mandlawi, 32, i en brutal avrättning där två män fick sina halsar avskurna i Syrien 2013. Båda dömdes till livstids fängelse för terroristbrott.

Sultan Al Amin.
Foto: Robin Aron

Han skrattar åt uppgifterna att gängledaren Bernard Khouri uppgett att han hotat att slita honom "i bitar".

- Haha. Skitsnack. Han har aldrig utmanat mig. Han har inte sagt så eller något som påminner om det. Det stämmer helt enkelt inte, säger Al Amin.

Det stämmer att de inte kom överens.

- Vi hade olika intressen och olika åsikter, vilket ibland ledde till diskussioner.

Khouri hävdar även att Al Amin fått konstant beskydd av vakter på avdelningen. Anledningen är att Kriminalvården inte vet hur de ska hantera honom på grund av det han är dömd för, menar Al Amin.

Sultan Al Amin, 31

• Dömdes till livstids fängelse för terrorbrott efter att ha deltagit i mord på två tillfångatagna män i Syrien 2013. Delade en tid avdelning med den utpekade gängledaren för Södertäljenätverket, Bernard Khouri. Efter några veckor skildes de två fångarna åt från varandra eftersom det fanns risk för deras liv, enligt Kriminalvårdens incidentrapport.

• Enligt Al Amins advokat Mia Sandros har den terrordömde göteborgaren fått avslag på nästan alla ansökningar om att få besök av familjemedlemmar, med ett undantag. Han har fått ta emot sin mamma på ett övervakat besök där de var tvungna att prata svenska.

- Jag är lite som ett pilotprojekt. Kriminalvården vet inte riktigt hur man ska hantera mig. De extra vakter de har haft kanske berodde på att de ville ge honom beskydd, säger Al Amin.

Enligt Al Amin har den extra bevakningen upphört på hans nya avdelning som han delar med Original Gangsters Sverigepresident Geofrey Kitutu. De kommer bra överens, enligt Al Amin.

"Klickade från första dagen"

- Vi klickade från första dagen. Han är som en broder från en annan moder. Vad han har för religion har ingen betydelse, säger Al Amin genom sin advokat Mia Sandros.

Enligt advokaten har Al Amin inte haft några problem på anstalten, utöver incidenten med Khouri. Al Amin säger att han inte velat ha uppmärksamhet. Hittills har han valt att inte ge intervjuer, varken till svenska eller internationella medier, som New York Times och al-Jazeera.

Khouri.
Foto: Stefan Söderström

- Det är inte min grej, men det verkar vara hans grej, säger han om Khouri.

Att konflikten ska grunda sig i att Khouri kommit på honom med att ljuga är också fel, enligt Al Amin.

- Haha. Skitsnack. Det var tvärtom, säger han via advokaten.

Inga problem att dela avdelning

Al Amin hävdar att han inte har problem att dela avdelning med fångar som har annan religiös åskådning än honom.

- I mina ögon har det ingen betydelse. Kristen, katolik, jude, det spelar ingen roll. Det är ändå en och samma Gud.

Även om Al Amin vill tona ner konflikten, visar Kriminalvårdens incidentrapport annat. I denna konstateras att det "föreligger en fara för såväl Al Amin Sultans egen samt annans säkerhet till liv och hälsa" om han ska dela avdelning med Bernard Khouri. Därför beslutades att de skulle sitta på olika avdelningar på Fenix i Kumla.


LÄS MER: Fångarna i Kumlas säkerhetsbunker

LÄS MER: Gängledaren hotar slita terroristen i stycken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.