Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Farliga myterna om coronavirus som sprids i sociala medier

Hyllorna i matbutiken i Milano ekar tomma.
En man i Innsbruck bär mask på ett hotell där en av medarbetarna drabbats av coronaviruset
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I samband med större globala nyhetshändelser sprids så gott som alltid osanna uppgifter och rykten.

Ofta i form av påhittade nyheter som sprids i stora grupper på Facebook eller i andra sociala medier.

Coronavirusets utbrott har skapat ett antal myter som snabbt har fått stor spridning.

Här är några myter om coronaviruset du INTE ska dela vidare.

MYT: Coronaviruset är ett sätt att mörka ett misslyckat test av 5G

5G är den kommande generationen mobilnät som just nu byggs och testas på många platser i världen. På Facebook finns ett stort antal grupper som är emot 5G, och många är oroliga för strålningen från de nya masterna.

I de grupperna har flera Youtube-videos fått stor spridning, och även fejknyheter. ”5G launches in Wuhan weeks before Coronavirus outbreak” från sajten ”News Commenter”, har enligt BBC delats flitigt under de senaste dagarna.

Konspirationsteorin gör gällande att utbrottet skulle vara ett sätt att mörka de hälsoproblem som påstås skapas av strålningen från 5G.

Fakta: Enligt de studier som gjorts finns det inga belägg för att 5G-strålning ska orsaka några sjukdomar alls.

MYT: Corona är ett biologiskt vapen skapat av USA/Kina

En artikel från fejksajten Technocracy News har fått relativt stor spridning. Där påstår man att coronaviruset skapats i ett laboratorium, och är tänkt att användas för biologisk krigföring. Konspirationsteorierna hävdar att det antingen är Kina eller USA som ligger bakom, och att viruset antingen släppts ut av misstag eller med vilje.

Fakta: Den rådande teorin är att viruset smittat från djur till människa, och att det ska ha sitt ursprung i en djurmarknad i Wuhan. 

MYT: Dödstalen mörkas – hundratusentals döda i Kina

Flera amerikanska falska nyhetssajter påstår att dödstalen för coronaviruset mörkas av den kinesiska regimen och att miljontals människor över hela landet skulle sitta i inlåsta. Vidare påstår konspirationsteoretikerna att det ligger döda kroppar på gatorna och att alla sjukhus i Wuhan har kollapsat. 

Fakta: Även om det finns frågetecken kring de kinesiska myndigheternas tillförlitlighet, och att det finns mörkertal i all statistik, är det här inte sant. På den här hemsidan presenterar WHO en daglig rapport om antalet insjuknade och döda.

MYT: Forskare räknar med att 65 miljoner dör i coronavirus

En analys gjord på Johns Hopkins Center for Health Security i Baltimore, USA, sägs bevisa att 65 miljoner människor kommer att dö av coronaviruset. Den här uppgiften har fått stor spridning på bland annat Twitter.

Fakta: Johns Hopkins gjorde förvisso en pandemi-studie under hösten 2019, men man har aldrig gjort en uträkning över antalet döda i simuleringen. Viruset man simulerade liknar inte coronaviruset, och enligt ett uttalande från Johns Hopkins räknar man inte med 65 miljoner döda.

MYT: Kina byggde ett sjukhus över en natt

I början av utbrottet spreds bilder i kinesisk statsmedia om att man byggt ett sjukhus på bara 16 timmar i Wuhan. 

Fakta: Bilderna som visades föreställde inte ett sjukhus utan ett lägenhetshus flera hundra mil från Wuhan. Problemet här är att det var statlig media med verifierade konton på sociala medier som spred de falska uppgifterna från början.

Var gör sociala medier-jättarna för att stoppa myterna?

Facebook verkar under de senaste dagarna ha filtrerat sökningar på coronavirus, så att bara trovärdiga källor visas, enligt BBC. Youtube visar regelbundet banners för – och länkar till – WHO i anslutning till videos om coronaviruset. TikTok har tagit bort flera videos som sprider myter om viruset. Både Youtube och Facebook tar bort annonser som säljer preparat som sägs skydda mot viruset och ansiktsmasker som påstås ge ett hundraprocentigt skydd.

Däremot finns både videos och inlägg som sprider konspirationsteorier kvar, och sprids till tusentals människor.

Så är livet på isolerade corona-båten – smittade förs ut i tunnel 

Siffran med corona-smittade på kryssningsfartyget har mer än tredubblats

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.