Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Farliga dryckesleken sprids på Facebook

Den har spridit sig över nätet snabbt och tagit livet av minst tre unga män.

Nu är alkoholtrenden "Neknomination" i Sverige.

En av utövarna är studenten Robin från Kalmar som berättar att det har blivit en trend bland studenterna i staden.

– Det är en rolig grej i klassen för att se vem som vågar och vem som lyckas med det här, säger han till Expressen.

Varför har dina kompisar plötsligt börjat svepa öl - och lägga upp det på Facebook?

Svaret stavas "utmaning att halsa". En sprittrend på nätet som har fått stort genomslag på kort tid och nu hittat sin väg till Sverige.

Den som blir nominerad måste svepa en öl inom 24 timmar, filma det och lägga upp klippet på Facebook. Lyckas svepningen får man rätten att nominera tre nya vänner som i sin tur måste filma när de halsar i sig 50 centiliter öl på kort tid.

Låter det enkelt och riskfritt? Sakta i backarna.

Skulle du inte få i dig hela ölen eller överskrida tidsgränsen blir du skyldig att bjuda kompisen som nominerade dig på ett sexpack öl. I Sverige har dock sexpacket förvandlats till ett helt flak med 24 öl.

Två döda

Neknomination ska enligt The Independent ha startat i västra Australien i början av 2014.

Alkoholtrenden kan tyckas vara ofarlig. Men faktum är att det har gått över styr på flera platser och att flera skadliga varianter av nomineringar har startats. Detta som en följd av att nomineringarna hela tiden förväntas bli grövre och grövre.

Enligt flera medier ska minst tre unga män ha dött efter att ha deltagit i spelet. En 22-årig DJ hittades död i sitt hem i Dublin efter att ha deltagit i dryckesleken, och kvällen innan hoppade en 19-årig idrottsman i en å till följd av en utmaning. Efter dödsfallet var 19-åringens pappa med i irländsk tv och uppmanade ungdomar att sluta med NekNominations.

Djurgårdsprofil deltar

I bägge dödsfallen handlar det dock om att männen bytt ut öl mot starksprit. Så även i det tredje fallet där en 29-årig man dog efter att ha bytt ut öl mot vodka.

På sociala medier som Twitter och Facebook sprids nu alkoholtrenden i Sverige. Och en av dem som blivit nominerad och fullföljt uppdraget är den tidigare hockeystjärnan Christian "Fimpen" Eklund.

"Verkar livsfarligt"

På sin Facebook-sida halsar Eklund 33 centiliter julöl samtidigt som han nominerar flera andra personer.

"Drick 50 cl öl inom 24h och visa med video annars är ni skyldiga mig 1 platta öl", skriver Eklund.

– Jag blev nominerad av en kompis och tyckte att det var en rolig och konstig grej. Sedan var jag för snål för att ge min polare ett flak öl, säger Eklund till Expressen.

Den tidigare Djurgårdsspelaren har inte hört talas om dödsfallen och att ungdomar bytt ut ölen mot vodka.

– Det verkar livsfarligt. Med facit i hand kanske det inte var det klokaste beslutet att delta i det här med tanke på att man kan ses som en förebild. Men samtidigt är inte en öl hela världen och folk får känna och tänka efter själva. Det här var en oskyldig grej mellan vänner. Det är svårt för mig att kontrollera vad som sprids vidare i sociala medier.

"Rätt fjantigt"

Alkoholtrenden har även vuxit sig stark i landets universitetsstäder. I Kalmar sprids den snabbt hos studenterna. En av dem som har nominerats är Robin, 24, som pluggar i staden.

– Det är en rolig grej i klassen för att se vem som vågar och vem som lyckas. Men framför allt gör folk det härför att det är en rolig grej, säger han till Expressen.

En annan som nyligen druckit öl på kommando är Joel Gohed Schultz, 19, från Ramlösa.

– Jag blev nominerad av en kompis och då gjorde jag det. Det är väl rätt fjantigt i sig, men det är en rolig grej och byter man ut öl mot starksprit får man ju skylla dig själv, säger han till Expressen.

Läkaren avråder

Sven Wåhlin, som är överläkare på Beroendecentrum i Stockholm, kallar nättrenden för "idioti". Att svepa en öl är inte hälsofarligt, förklarar Wåhlin, men han är oroad över machokulturen och alkoholidealet som sänder signaler om att man ska kunna klara av att dricka stora mängder alkohol.

– Det är en tragisk sak. Mitt råd är att man inte ska göra det här, det är inget att skryta över att man kan dricka mycket och ha hög tolerans. Det är en direkt livsfara att svepa 50 centiliter starksprit. Man kan bli akut alkoholförgiftad och drabbas av andningsförlamning. Men det beror mycket på kroppsstorlek, tolerans och om man har mat i magen eller inte, säger Wåhlin till Expressen.

"Vill göra något udda"

Sociala medier-experten Deeped Niclas Strandh tror att det hela bottnar i någon sorts vilja att visa upp sig och bräcka kompisarna.

– Det är ju sådant här dumt som folk har gjort i alla tider med att försöka knäcka varandra på med att göra äckliga dumma saker. Att det får en väldig fart ligger i att vi har större möjligheter att föra saker vidare, säger han.

Och en del vågar inte säga nej.

– Det har vi sett i "plankning", och i alla sådana internetfenomen som dykt upp. Att man vill synas och göra något annorlunda inför sina kompisar.

Alternativa nomineringar

Som alltid med nättrender så har Neknominations utvecklat och förgrenat sig under sin väg framåt. En del handlar om att folk har försökt att överträffa varandra. En kvinna i Leicester gick till exempel in i en mataffär, klädde av sig och svepte en öl. Och enligt Daily Star ska en brittisk man ha bytt ut ölen mot blod, som han tog direkt från strupen på en hjort.

En mer sympatisk förgrening startades av en sydafrikan som bestämde sig för att strunta i alkoholen och i stället bjuda en hemlös på lunch. Sedan nominerade han sina vänner och uppmanade dem att göra samma sak. Mannens Youtubeklipp har setts över 400 000 gånger på knappt två veckor.

Nomineringarna i sociala medier

Här är några av reaktionerna på öl-nomineringarna i sociala medier:

"Fick en öl-nominering i går, halvssugen på att sänka en öl på en tisdag. Men efter mitt utvecklingssamtal kan det nog behövas.."

"Här gör jag min nominering med 1 dl mjölk i en bebiskopp, så. jävla. rockstar!"

"När ska jag få en nominering i ölgrejen på fejjan? Vill oxå".

"Pirrigt det blev nu! Vilka ska få sig en nominering i morgon? Kanske ska dra in mamma och pappa i det här?"

"Nominering till att svepa en öl och lägga upp en video på Facebook har gått till överdrift".

"Ber till gudarna att jag inte får en sån där "öl-nominering" tänker fan inte sno en öl från familjen och sen dricka när jag är sjuk".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.