Boendet utrymdes och bombtekniker arbetade under natten vid platsen. Foto: Per KnutssonBoendet utrymdes och bombtekniker arbetade under natten vid platsen. Foto: Per Knutsson

Boendet utrymdes och bombtekniker arbetade under natten vid platsen.

 Foto: Per Knutsson
Polisen har hittat en misstänkt sprängladdning vid det asylboende där mannen som misstänks för Ikea-morden bodde. Foto: Per KnutssonPolisen har hittat en misstänkt sprängladdning vid det asylboende där mannen som misstänks för Ikea-morden bodde. Foto: Per Knutsson
Polisen har hittat en misstänkt sprängladdning vid det asylboende där mannen som misstänks för Ikea-morden bodde.  Foto: Per Knutsson

Farlig vätska hittad vid asylboende

Publicerad

Alla på asylboendet i Arboga har flyttats till andra hem efter att två säckar med brandfarlig vätska hittades i natt i närheten av hemmet.

På asylboendet bodde den man som erkänt morden på Ikea i Västerås.

Under fredagskvällen hittade man två svarta sopsäckar med misstänkta sprängladdningar.

– De innehöll behållare med brandfarlig vätska, säger polisens presstalesman Lisa Sannervik.

Asylboendet i Arboga där den 36-årige mannen, som har erkänt dubbelmordet på Ikea, utrymdes under fredagskvällen.

Det efter att polisen fick in ett tips under kvällen om att sprängladdningar hade placerats ut i anslutning till boendet.

Efter tipset hittade polisen sent på fredagskvällen två misstänkta föremål i form av svarta sopsäckar.

Enligt Aftonbladet, som först rapporterade om händelsen, hittades det misstänkta föremålet cirka 50 meter från boendet.

Säckarna innehöll behållare med brandfarlig vätska som nu är på analys.

Migrationsverket inkallat

Polisen tar händelsen på stort allvar. Bombtekniker anlände under natten för att undersöka föremålet.

Migrationsverkets personal har kallats in och även kommunens krisgrupp är informerat.

De 83 personer som bor på det attentathotade asylboendet i Arboga har flyttats till flera olika tillfälliga boenden i närliggande kommuner. Förflyttningen skedde tidigt i morse.

– De har kommit till olika boenden där det finns plats, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

– Just nu har alla fått en plats.

När de får komma tillbaka till asylboende är för närvarande oklart.

– Polisen måste få göra sin bedömning av hur säkerhetsläget ser ut, säger Helena Cho Györki.

Polisen har ändrat brottsrubriceringen från mordbrand till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Hur lång tid det tar att analysera vätskan är oklart.

– Det är ett omfattande arbete, men vi hoppas att det kan ge spår i utredningen. Vi kommer också att fortsätta med trygghetsarbetet i området och ha ökad tillsyn runt boendet, säger Thomas Gustafsson, LKC-befäl vid polisen i Västerås.

Bevakningen av boendet kvarstår. Och polisen hoppas nu komma framåt i den senaste händelsen med de svarta sopsäckarna.

– Vi har ingen misstänkt i nuläget. Vi utreder nu vem som har placerat ut det här och vad anledningen är, säger Lisa Sannervik, presstalesman vid polisen.

En man som har bott på boendet och som Expressen har talat med säger att han sovit hos en kompis i ett par dagar och att han nu kommer att flytta till en annan kompis i ytterligare några dagar. Nu är han tillbaka på asylboendet för att hämta sina ägodelar.

– Det var en kompis från boendet som ringde och berättade vad som hänt. Det här är en katastrof, jag mår dåligt. Jag har inte fått någon information från Migrationsverket.

Vad tog du med dig nu?

– Jag tog med mig allt. Jag vill inte komma tillbaka.

Mannen har varit i Sverige i 16 månader, varav ett år på asylboendet i Arboga.

Tidigare demonstration

Under torsdagen var det oroligt utanför boendet när ett tiotal personer demonstrerade utan lov med banderoller. Enligt lokaltidningen Bärgslagsbladet syntes banderoller kopplade till en högerextrem ungdomsorganisation.

En kille som bott på boendet i drygt ett år blev chockad av händelsen.

– Det är otroligt, jättesvårt att acceptera det. De som bor här är rädda. De gör ingen något illa, säger han.

Under den hotfulla demonstrationen var stämningen spänd på boendet.

– Vi kände oss rädda. Vi flydde hit från krig för att Sverige är ett fredligt land, men så händer det här, säger han till Expressen.

Till Sveriges Radio säger en boende:

– De hade med sig plakat, skrek i en megafon och kastade ägg. De var arga och skrek att vi inte är välkomna till Sverige längre.

Polisen ser i nuläget ingen koppling mellan de två händelserna.

Kristin Södrén Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag