Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Farlig utveckling – det kan leda till världskrig"

Satellitbild visar basen som attackerades.
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Tidigt på fredagsmorgonen svensk tid gick USA till robotattack mot militärflygbasen al-Shayrat i Homs i Syrien.
Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES
USA:s president Donald Trump.
Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN

BEIRUT. USA:s attack mot den syriska militärflygbasen al-Shayrat i Homs skapar förvirring i Damaskus.

59 tomahawk-robotar träffade tidigt på morgonen militärbasen som används av rysk och syrisk militär.

– Om attacken upprepas är det tecken på farlig utveckling – det kan leda till världskrig, säger Homs tidigare borgmästare Ahmad Mounir till Expressen.

Tidigt på fredagsmorgonen svensk tid gick USA till robotattack mot militärflygbasen al-Shayrat i Homs i Syrien. Attacken kom bara några få timmar efter att USA:s president Donald Trump diskuterat olika möjligheter att "bestraffa" regimen i Damaskus tillsammans med sin stab. Trump anklagar Syrien för att ligga bakom kemattacken mot samhället Khan Sheykhon i Idlib där minst 70 människor dödades. Syrien har hela tiden tillbakavisat anklagelsen.

– Det finns inte längre kemiska vapen i Syrien. Om vi verkligen ville använda kemiska vapen skulle vi ha använt det mot terrorgruppen IS i Palmyra. Palmyra är en stad utan civilbefolkning, säger förra borgmästaren i Homs Ahmad Mounir till Expressen.

Syrien: Vi skulle aldrig använda kemiska vapen

Direkt efter den misstänkta kemiska attacken i Khan Sheykhon höll Syriens utrikesminister Walid Muallem presskonferens i Damaskus och tillbakavisat anklagelserna.

– Vi skulle aldrig använda kemiska vapen varken mot civila eller mot våra fiender.

Flygbasen al-Shayrat i Homs är en av de viktigaste militärbaserna i Syrien. Både ryska och syriska attackplan och militärhelikoptrar använder basen. Syriens statliga television bekräftar att den amerikanska attacken träffade mål i flygbasen.

Homs nuvarande borgmästare Talal al-Barazi säger i intervju med den iranska tv-kanalen al-Alam att brandkåren försöker - två timmar efter attackerna - att släcka bränder som orsakades på flygbasen.

USA har den senaste tiden skickat signaler till Syrien och omvärlden att president Trump gett upp ambitionen på att störta regimen i Damaskus. Attacken i Khan Shaykhoun vände uppochned på Trumps Syrienpolitik.

– Attacken ändrar ingenting i striderna. Tvärtom. Attacken gör oss starkare, säger Ahmad Mounir.

Syriens president Bashar al-Assad.
Foto: Sana Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

"Farlig utveckling – kan leda till världskrig"

Det är inte första gången USA attackerar den syriska armén i Syrien. I september 2016 dödades ett tiotal syriska soldater i en amerikansk attack i Dayr az-Zawr i norra Syrien. USA uppgav senare att attacken skedde av misstag.

Ahmad Mounir tror inte att USA upprepar sina attacker.

– Om attackerna upprepas är det tecken på mycket farlig utveckling – det kan leda till ett världskrig. Attacken är ett resultat av mötet som ägde rum mellan Donald Trump och Saudiarabiens vice kronprins Mohammad bin Salman nyligen, säger Ahmad Mounir.

Den syriska oppositionen "Nationella koalitionen av revolutions- och motståndsstyrkor" välkomnar amerikanska attacken och uppmanar USA att fortsätta attackera regimens baser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.