Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Farlig mygga hittad på Kanarieöarna – myndigheterna går ut och varnar

Foto: ANDRE PENNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Staden Puerto del Rosario. Foto: LASSE SVENSSON
Foto: / EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN

Gulafebernmyggan har upptäckts på Fuerteventura som tillhör Kanarieöarna, skriver den lokala tidningen La Provincia.

Myggorna som hittats har inte burit på något virus – men myndigheterna går ut med särskilda rekommendationer.

Gulafebernmyggan, eller Aedis aegypti, kan sprida virus som orsakar tropiska sjukdomar som denguefeber, gula febern och det fruktade zikaviruset, som drabbar foster.

Nu har den hittats i staden Puerto del Rosario på populära turistön Fuerteventura som tillhör Kanarieöarna. 

När en boende reagerade på att en mygga orsakat ett större bett än vanligt och skickade in bilder på den döda myggan till myndigheterna kunde man konstatera att det handlade om gulafebernmyggan.

Myndigheter går ut med rekommendationer

Även om de myggor som upptäckts inte har varit smittade med något virus går myndigheterna ut med information till öborna om åtgärder.

Eftersom myggorna lämnar ägg i närheten av vatten uppmanas boende att tömma och rengöra alla föremål som samlat vatten. De rekommenderas även hålla gräset välklippt, lägga myggnät för fönstren och att täcka vattenbehållare. 

Boende på ön ombeds också att spreja sina bilar med insektsmedel en halvtimme innan man ska ut och åka samt skicka in bilder på misstänkta Gulafebernmyggor.

Ett bostadsområde undersöktes

När ett begränsat bostadsområde i Las Granadas i Puerto de Rosario undersöktes av insektsexperter fick invånarna flytta ut ur sina hem i tolv timmar.

Hälsovårdsmyndigheter på Kanarieöarna började för några år sedan inleda en särskild övervakning vid flygplatser, hamnar och växthus för att förhindra att myggarten etablerar sig.