Färjedramat i natt: En mardrömsresa

Publicerad
Det blev stor dramatik på två Gotlandsfärjor på tisdagskvällen.
Passagerare beskriver det som en mardrömsresa i det mycket hårda vädret.
- Det här var nog den värsta resan hittills, säger en man som pendlar.
Färjan skulle ha anlänt till Nynäshamn vid 20-tiden. Tre timmar senare kom den äntligen fram – efter en mardrömsresa.
Passagerare vittnar om den värsta resan som de varit med om.
– Jag låg på golvet i sex timmar och mådde jättedåligt, säger en ung kvinna till Expressen.se.
Enligt uppgift blåste det mellan 16 och 24 sekundmeter på havet och färjan saktade ner farten ordentligt.
– Det här var nog den värsta resan hittills, säger en man som pendlat i flera år.
Andra passagerare som Expressen.se talat med ifrågasätter hur färjan kunde gå överhuvudtaget.
– Helt otroligt att man kunde få åka med den här båten i det här vädret, säger en passagerare.

"Skulle inte äventyra säkerheten"

Även färjan som gick till Oskarshamn hade svårt väder och kommer att stanna i Oskarshamn över natten. Färjan till Nynäshamn kunde åka tillbaka då man hade "sjön med sig", men dagsturerna från Visby är inställda.
På bolaget Destination Gotland som kör M/S Visby har man full respekt för passagernas beskrivelser.
– Men jag litar på befälhavarnas beslut att det var rätt att köra färjorna. Vi skulle aldrig, aldrig äventyra passagernas säkerhet, säger marknadschefen Per-Erling Evensen, till Expressen.se.
Han uppger att det blåste lite över 20 sekundmeter och var hög sjö.
– Det är fart, rutten och vädret som bestämmer från fall till fall. Det finns ingen vindstyrka som sätter gräns, säger Per-Erling Evensen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag