Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färja tog in vatten – tvingades vända

Det var två fönster på plan sex som gick sönder och vatten strömmade in.
Foto: Hedi Pihlamägi
"Man märkte att det var många som var skakade och oroliga"
Foto: Ninna Bengtsson
Bristen på information gjorde många oroliga
Foto: Ninna Bengtsson
Färjan "Victoria 1" tvingades vända efter att den tagit in vatten under natten mot lördagen.

En färja med 1500 passagerare på väg från Tallinn till Stockholm tvingades vända mitt ute på Östersjön i natt.

I den hårda vinden slets en antenn loss och krossade två fönster på däck 6.

– Det är obehagligt, alla tänker på ett fartygsnamn men ingen vågar säga det högt, säger Ninna Bengtsson som är på färjan.

Incidenten inträffade vid 23-tiden på fredagskvällen, Tallink Siljas passagerarfärja "Victoria 1" hade då varit på väg i flera timmar från Tallinn i Estland.

– Det har blåst mycket och i den här sjön lossnade olyckligtvis radarantennen som sitter längst fram på stäven. Den åkte in i två rutor på konferensavdelningen - och då blir det blött, uppger Hans Friberg, operativ chef på Tallink Silja.

Personal ombord försökte åtgärda skadan, men i det hårda vädret med vindar över 20 meter i sekunden valde man att vända tillbaka mot Tallinn.

En del vatten sipprade in i konferensrummet när vind och vågor slog in mot farttygets främre del. Konferensavdelningen ligger på däck 6 men även däck 5 berördes av läckaget.

Ninna Bengtsson låg i sin hytt och sov när hon kände att hela skeppet började skaka. Hon och hennes vän begav sig då till informationen där det var fullt med folk.

– Det enda de sa var att vi var tvungna att vända om till Tallinn, säger hon.

– Man märkte att det var många som var skakade och oroliga.

Enligt Hans Friberg på Tallink Silja var det ingen fara för de 1568 passagerarnas säkerhet. De informerades i högtalarsystemet om ändringen i färdväg.

– Det är inte så att båten håller på att sjunka. Det är mera en komforthistoria, men vi vill ju inte att det ska komma in mer vatten, säger Friberg.

Varför antennen lossnade kan han inte svara på.

– Det har aldrig hänt tidigare, såvitt jag vet. Det är naturligtvis jätteolyckligt och tråkigt för våra passagerare. De kommer att erbjudas att resa hem på lördagskvällen i stället.

Victoria 1 skulle ha varit framme i Stockholm 10.00 på lördagsmorgonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.