Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färja har gått på grund utanför Lidingö

Kryssningsfärjan Princess Anastasia har gått på grund utanför Lidingö. Teorin är att båten fick blackout – och drev på grund.
Enligt Sjöfartsverket har färjan inte rapporterat in några personskador.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bogserbåtarna har nått fram till färjan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Färjan var på väg från Stockholm till Helsingfors på onsdagskvällen när den gick på grund utanför Lidingö.
Foto: Fredrik Sjöshult
Färjan gick på grund utanför Lidingö i Stockholm.
Foto: Google maps

Kryssningsfärjan Princess Anastasia gick på onsdagskvällen på grund utanför Lidingö. 

Ett stort räddningspådrag kallades till platsen och färjan kunde till slut bogseras från platsen. 

– Helt plötsligt började lysena blinka. Det slocknade några sekunder, sen kom det tillbaka igen. Till slut förblev det svart, säger Ida Håkansson som var ombord på färjan. 

Färjan var på väg från Stockholm till Helsingfors på onsdagskvällen när den gick på grund utanför Lidingö. Den skulle senare vidare mot Sankt Petersburg i Ryssland. 

– Det är en båt som heter Princess Anastasia som har fått en blackout, elektriciteten har lagt av på båten och de har troligtvis styrt upp på grund, säger Tony Frank, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral.

Isac Östman, biträdande sjöräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, säger att fartyget uppgav att det inte ska röra sig om några personskador. 

Till SVT säger han att det var en privatperson som larmade om färjan. 

– Vi fick larm 18.12 av en privatperson som såg den här kryssningsfärjan avvika från sin normala rutt och vika av mot Lidingö, säger Isac Östman till SVT. 

Ida: Kändes som en krängning 

1065 personer befann sig ombord. Enligt Emelie Boid, presskommunikatör på Sjöfartsverket, gick färjan på grund i låg hastighet. Innan färjan bogserades bort från platsen, tillbaka in till Frihamnen, gick en inspektör igenom färjan. 

Ida Håkansson kände hur båten krängde.
Foto: Privat

Ida Håkansson från Jönköping befann sig ombord på färjan på onsdagen. Hon och hennes sambo var på väg mot Sankt Petersburg för semester när färjan plötsligt förlorade ström. 

– Jag kollade ut genom fönstret och konstaterade att nu är vi på väg. Men helt plötsligt började lysena blinka. Det slocknade några sekunder, sen kom det tillbaka igen, innan det försvann. Till slut förblev det svart.

– I samma veva kände vi som en krängning. Det kändes lite olustigt, så vi gick till receptionen för att fråga vad som hände. Då fick vi höra att de hade ett generatorproblem som de skulle åtgärda. Lamporna fortsatta att blinka som att de försökte starta det flera gånger, men de slocknade direkt efteråt. 

Enligt Ida Håkansson har de inte fått så mycket information ombord om vad som ska hända – det var via nyheter hon fick reda på att de gått på grund. 

– Det är skönt att vi ligger så nära land. Vi hade kunnat simma in om det behövts. Vi vet inte riktigt vad som ska hända nu, om vi kommer i väg överhuvudtaget, säger hon på onsdagskvällen. 

Färjan ligger med fören in mot land och aktern ut mot farleden.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Stort räddningspådrag 

Ett stort räddningspådrag åkte ut för att undsätta färjan. 

– Vi samlar kustbevakning, räddningstjänst och polis. Vi är på väg med alla tänkbara resurser, sade Tony Frank, på räddningstjänsten tidigare under kvällen. 

Eva Nilsson på Stockholmspolisen säger att polisen åker dit för att stödja sjöräddningen. 

– Vi ska från landsidan se till att de som arbetar med båten får göra det i fred. 

Anders Lindkvist möttes av mängder av blåljus när han kom hem på onsdagskvällen. 

– Först undrade jag vad det var frågan om. Sedan berättade poliserna vad det var som hade hänt och sen såg jag ju färjan. Den gick inte att missa. Det såg ut som en hel liten stad låg precis utanför land i vattnet. 

Fartyget byggdes 1986, är 177 meter långt och 33 meter brett. Fartyget tar omkring 2 500 passagerare. 

Färjan ägs av det europeiska rederiet Moby SPL. I Stockholm lägger färjan till vid Frihamnen. 

Storstockholms räddningscentral om färjan som gått på grund:

Tony Frank på Storstockholms räddningscentral berättar om färjan som gått på grund vid Lidingö i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.