Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fariah, 26, har gjort film för att belysa språkbarriärer

Se Fariahs film - vill belysa språkbarriärena i Coronatider.
Foto: Privat / Privat
Fariah Idle bor i Tensta.

Sedan coronavirusets utbrott har diskussioner uppstått om huruvida en del grupper inte nås av samhällsviktig information eftersom den främst har getts ut på svenska.

Fariah Idle, 26, har därför gjort en film där hon lyfter problematiken med den bristfälliga informationen.

– Efter dödsfallen har folk blivit väldigt oroliga, säger Fariah Idle.

I Järvaområdet i norra Stockholm har flera äldre personer dött till följd av coronaviruset. Många i området har uttryckt en oro då det varit svårt att ta till sig officiell information från myndigheterna eftersom den nästan enbart funnits på svenska och engelska, något Expressen tidigare rapporterat om.

I tisdags förra veckan hölls en pressträff där man meddelade att Stockholms stad tryckt upp 6 500 affischer med information om corona på andra språk än svenska och engelska.

Anna König Jerlemy (M) menade då att man behövde ”uppenbarligen göra mer” för att begränsa smittspridningen i utsatta områden.

Fariah Idle, 26, bor i Tensta. Hon upplever att många i området har fått en ökad oro efter dödsfallen och att allt fler har valt att hålla sig inne.

För att uppmärksamma problemet gällande bristfällig information har Fariah Idle gjort en film där hon pratar med svensksomalier om hur de upplever situationen.

– Det påverkade mig väldigt mycket att alla diskuterade svensksomalier, utan att de fick säga någonting. Jag ville ge dem en röst.

Hoppas att många ska nås

Filmen är gjord i samarbete med nyhetssajten och tidningen Al-kompis, som publicerar nyheter på svenska, arabiska, somaliska och tigrinja.

”Alla i samhället har rätt att få information, särskilt från myndigheterna. Men ibland finns det hinder som språkbarriärer och brist på integration”, skriver Fariah Idle i videon.

– All information om coronaviruset var på svenska, engelska och en del på arabiska. Men ingenting på somaliska. Om det var på somaliska var det på Facebook, men det är inte många äldre som använder Facebook, säger Fariah Idle.

Hon hoppas nu på att videon ska nå så många som möjligt och att fler unga svensksomalier ska hjälpa sina föräldrar samt far- och morföräldrar med att sprida information.

– Men jag hoppas också att andra som inte är somalier ska se videon.

FOTNOT: Expressen har sedan tidigare valt att publicera nyheter om coronaviruset på både arabiska och somaliska.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Här kan du se Fariahs film

Vill belysa språkbarriärna i coronatider.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.