Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Färgförvirringen inför omröstningen

Sverige står inför en regeringskris.
På måndagen ska riskdagen besluta om regeringen får sitta kvar – men många tycks vara osäkra på vilken knapp de ska använda.
Foto: MELKER DAHLSTRAND / RIKSDAGSFÖRVALTNINGEN
Nooshi Dadgostar och Ebba Busch har meddelat att de kommer att ”rösta rött”, men det skulle betyda att de vill ha kvar Stefan Löfven som statsminister.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag klockan tio ska riksdagen ta ställning till om regeringen ska sitta kvar. 

Men det verkar råda förvirring om vad knapparna i riksdagen egentligen betyder. 

Både V:s partiledare Nooshi Dadgostar och KD:s partiledare har sagt att de ska ”rösta rött” på måndag – vilket under måndagens omröstning skulle innebära att de röstar för att ha kvar Stefan Löfven som statsminister. 

En infekterad konflikt om den 44:e punkten i januariöverenskommelsen hotar att fälla regeringen. Vänsterpartiet vänder sig emot vad de menar är införandet av marknadshyror, och Centerpartiet vägrar att backa från punkten. Vänsterpartiets ställda ultimatum – skrota förlaget eller bjud in Hyresgästföreningen till regelrätta förhandlingar – möttes av tystnad från regeringen, och när tidsfristen löpt ut lämnade SD in ett yrkande om misstroendeomröstning. 

Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har meddelat att de kommer rösta för att fälla Stefan Löfven vid en omröstning. Samtliga 349 riksdagsledamöter har kallats in för att ta ställning till om statsministern har fortsatt förtroende.

Men på måndag gäller det för ledamöterna att hålla tungan rätt i mun. Det råder nämligen viss förvirring om vilken färg voteringsknappen ska ha. 

Flera missförstånd 

När KD i torsdags deklarerade att de tänker rösta för att fälla regeringen sa Ebba Busch med allvarlig stämma att hon tänkte rösta rött till regeringen. 

– Vi kommer inte att bidra till att rädda kvar regeringen Löfven om det blir en skarp omröstning på tisdag nästa vecka. Då kommer Kristdemokraterna rösta rött. Vi kommer att rösta för att fälla Stefan Löfven.

Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar verkade ha blandat ihop färgerna under sin presskonferens på söndagen.

– Efter de besked vi har fått i dag så kommer Vänsterpartiet i morgon att rösta rött till Stefan Löfven, sa hon. 

Men ledamöterna ska ta ställning till SD:s misstroendeförklaring. Den som röstar rött röstar alltså emot förslaget och för att Stefan Löfven sitter kvar som statsminister.  

Ekots politikkommentator Fredrik Furtenbach är en av de som noterat missförstånden. 

https://twitter.com/FFurtenbach/status/1405581078484733953

Centerpartisten Martin Ådahl kände sig också manad att hjälpa förvirrade ledamöter: 

https://twitter.com/MartinAadahl/status/1406605087036805120

Löfvens förvåning: ”Det förstår inte jag”

Här får han höra Dadgostars svar mitt under pressträffen.

Dadgostar vägrar backa

Kravet för att inte fälla Löfven: ”Kan inte vara på bordet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.