Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Färgat par nekat giftermål i USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pastorn vägrade att viga Te'Andrea och Charles Wilson, för att de var svarta.
Foto: ABC NEWS

WASHINGTON. Ett par i Mississippi fick sitt livs chock när de skulle gifta sig i en baptistkyrka. Pastorn i församlingen de tillhörde sade att bröllopet inte kunde bli av – för att de var svarta, rapporterar ABC.

Te'Andrea och Charles Wilson hade planerat sitt bröllop långt i förväg. Inbjudningskorten var skickade och programmet var klart för längesedan. Men bara en dag innan den stora dagen fick det ett mycket oväntat besked. Bröllopet kunde inte genomföras på grund av partes hudfärg. Kyrkans pastor ville inte viga ett svart par.

Besökt kyrkan flera gånger

Bröllopet skulle äga rum i First Baptist Church i Crystal Springs, Mississippi. En kyrka som paret besökt flera gånger men aldrig varit medlemmar i. De hade dock planerat att bli medlemmar efter bröllopet.

Enligt pastorn Stan Weatherford har ett bröllop mellan svarta människor aldrig ägt rum i kyrkan sedan den stod färdig 1883. Han sade dessutom att några församlingsbor hotat att lämna församlingen om han vigde paret.  De hotade också honom med att frånta honom pastorskapet. Så för att inte förlora sitt jobb valde han att inte viga paret, enligt ABC.

Beslutar om framtida svarta par

Pastorn beslutade att viga paret i en annan kyrka för att inte skapa problem, vare för sig för sig själv eller för paret.

Invånarna, både vita och svarta, i Crystal Spring har blivit mycket upprörda av beslutet. Församlingen i kyrkan där paret skulle ha gift sig från början håller nu interna möten för att diskutera hur man ska agera om fler svarat par vill gifta sig i kyrkan, rapporterar ABC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.