Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Farfar Olle avslöjar Estelles "blåa" blod

"Jag kommer att berätta för alla mina barnbarn om deras finska rötter", säger Olle Westling. I går talade han på Finnskogens 30-årsjubileum i Bredsjö i går, han är själv ordförande i föreningen. Foto: Suvad Mrkonjic

Bredsjö. Prinsessan Estelle kunde ha hetat Seppäläinen i efternamn.

Det avslöjade hennes farfar Olle Westling i går när han höll tal på organisationen Finnstigens 30-årsjubileum.

- Jag kommer att berätta för alla mina barnbarn om deras finska rötter, säger han till Expressen.

Ur Olles tal

Det är också viktigt för senare inflyttade till Sverige, för de som kom på 50- 60-talet, att vi i Sverige håller minnet av tidigare generationers arbete vid liv. Arbete, och hur man hade det, kvar i vårt kollektiva medvetande. Och det gör vi genom att bevara och stolt visa upp det de uträttat. Men, säger någon, historia, och historia. Det är framtiden som gäller. Men jag tror att det hjälper för alla, och för oss i nuet, och gör oss säkrare på vägen till framtiden, om vi känner till vår historia. Hur ska vi kunna göra den här kulturen känd? Är det viktigt att finnskogen eller finnmarken blir känt för fler än de allra närmaste? Jag svarar utan tvekan ja på den frågan.

FAKTA

Här är andra framträdanden av Olle Westling

talet

Victoria har Klubbekriget att tacka för sin prins. Det var nämligen då som prins Daniels förfäder kom till Sverige, under de finska bondeuppror som pågick i Österbotten under slutet av 1590-talet. Då flydde många finnar över till svenska Bergslagen kom sedan att kallas för "skogsfinnar".

- På min mors sida kom man till trakterna kring Falun på 1600-talet, till en by som hette Båtpärs vid Svartnäs, berättar prins Daniels far Olle Westling.

Mycket intresserad

Han är själv mycket engagerad i att bevara det skogsfinska kulturarvet i Sverige, och är ordförande i organisationen Finnskogarna.com.

Men det är inte bara hans arbete med organisationen och det egna, finska arvet som gör att han är så påläst kring den historia som även spelar en central roll i kronprinsessparets och prinsessan Estelles liv:

- Jag här historiskt intresserad i grunden, och sedan har det ju av förklarliga anledningar forskats en hel del på vår släkt, säger han.

Kommer du att berätta för prinsessan Estelle om hennes finska rötter?

- Jag kommer att berätta om det för alla mina barnbarn, men jag kommer väl inte vara alltför drivande i det, för det ska ju komma av sig självt, intresset. Och så brukar det ju vara på det sättet att under en viss period hänger man ju inte på de äldres intressen, utan det brukar komma senare i livet.

Och varför skulle då Estelle ha hetat Seppäläinen i efternamn? Jo, det har förstås med hennes finska rötter att göra:

- Jag kanske skulle ha hetat Seppäläinen, de var smeder i alla fall, skämtade Olle Westling i sitt jubileumstal, och syftar på förfäderna som anlände till Båtpärs för drygt 400 år sedan.

Fotnot: Seppäläinen är finska, och betyder ungefär "smedman".