"Jag kommer att berätta för alla mina barnbarn om deras finska rötter", säger Olle Westling. I går talade han på Finnskogens 30-årsjubileum i Bredsjö i går, han är själv ordförande i föreningen. Foto: Suvad Mrkonjic
"Jag kommer att berätta för alla mina barnbarn om deras finska rötter", säger Olle Westling. I går talade han på Finnskogens 30-årsjubileum i Bredsjö i går, han är själv ordförande i föreningen.  Foto: Suvad Mrkonjic

Farfar Olle avslöjar Estelles "blåa" blod

Publicerad

Bredsjö. Prinsessan Estelle kunde ha hetat Seppäläinen i efternamn.

Det avslöjade hennes farfar Olle Westling i går när han höll tal på organisationen Finnstigens 30-årsjubileum.

- Jag kommer att berätta för alla mina barnbarn om deras finska rötter, säger han till Expressen.

Victoria har Klubbekriget att tacka för sin prins. Det var nämligen då som prins Daniels förfäder kom till Sverige, under de finska bondeuppror som pågick i Österbotten under slutet av 1590-talet. Då flydde många finnar över till svenska Bergslagen kom sedan att kallas för "skogsfinnar".

- På min mors sida kom man till trakterna kring Falun på 1600-talet, till en by som hette Båtpärs vid Svartnäs, berättar prins Daniels far Olle Westling.

Mycket intresserad

Han är själv mycket engagerad i att bevara det skogsfinska kulturarvet i Sverige, och är ordförande i organisationen Finnskogarna.com.

Men det är inte bara hans arbete med organisationen och det egna, finska arvet som gör att han är så påläst kring den historia som även spelar en central roll i kronprinsessparets och prinsessan Estelles liv:

- Jag här historiskt intresserad i grunden, och sedan har det ju av förklarliga anledningar forskats en hel del på vår släkt, säger han.

Kommer du att berätta för prinsessan Estelle om hennes finska rötter?

- Jag kommer att berätta om det för alla mina barnbarn, men jag kommer väl inte vara alltför drivande i det, för det ska ju komma av sig självt, intresset. Och så brukar det ju vara på det sättet att under en viss period hänger man ju inte på de äldres intressen, utan det brukar komma senare i livet.

Och varför skulle då Estelle ha hetat Seppäläinen i efternamn? Jo, det har förstås med hennes finska rötter att göra:

- Jag kanske skulle ha hetat Seppäläinen, de var smeder i alla fall, skämtade Olle Westling i sitt jubileumstal, och syftar på förfäderna som anlände till Båtpärs för drygt 400 år sedan.

Fotnot: Seppäläinen är finska, och betyder ungefär "smedman".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag